İdamına Karar Verilen Mursi'ye Avukatlardan Destek

Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, darbeyle devrilen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ölüm cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi.

İdamına Karar Verilen Mursi'ye Avukatlardan Destek
Mısır Mahkemesi tarafından darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idam cezasına çarptırılmasına ilişkin Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat basın açıklaması yaptı.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan avukatlar idam kararına tepki gösterdi. Açıklamada Türkiye’deki 65 Hukukçular Derneği Şubesi tarafından idam kararını protesto etmek için basın açıklaması yapılacağı hatırlatıldı. Avukatlar adına açıklama yapan Mehmet Sarı, halkın oylarıyla seçimle cumhurbaşkanı Mursi’nin idamına karar verilmesini darbecilerin sınır tanımaz hukuksuzluğu olarak değerlendirdi.

“DÜZMECE MAHKEMENİN VERDİĞİ KARAR ZULMÜN GELDİĞİ SON NOKTA”

Avukat Sarı, dünyada darbelerin başka bir aşamaya geçtiğini belirttiği açıklamasında, “Mısır’da yönetimi gasp eden darbecilerin sınır tanımaz hukuksuzluğu yeni boyuta varmıştır. Periyodik zulmün en son aşaması halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idamına karar verilmesi olmuştur. Düzmece bir mahkeme ve yargılama ile verilen bu karar Mısır’daki zulmün gelmiş olduğu son noktayı gözler önüne sermiştir. Hiçbir meşruiyeti olman bir yönetimin kurguladığı bu mahkemelerin vermiş olduğu kararlar; dünyada yitik bir değer olan ‘Adalet’in ne denli ayaklar altına alındığının çarpıcı bir örneğidir” dedi.

“AB YÖNETİMLERİNİ SUSKUNLARI NEDENİYLE KINIYORUZ”

Avukat Sarı açıklamasında Mursi hakkında verilen idam kararına karşı Avrupa ülkelerinin sessiz kalmasını eleştirdi.

Avukat Sarı, “Demokrasiyi işlerine gelince kutsayan, gelmeyince helvadan yapılmış bir put gibi yiyen sözüm ona demokrasi havarilerinin suskunluğunu da, insanlık vicdanı ve onurunun bir kez daha not ettiğini belirtmek isteriz. Avrupa ve muhiplerine sesleniyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Mahkemesi kararları gereğince neden bir açıklama yapılmadığını sormak isteriz. Çifte standart, görmezden gelme hangi değerle ifade edilir. AB yönetimlerini suskunlukları nedeniyle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

“DARBELERİN ÜLKEMİZE KAYBETTİRDİKLERİ ORTADADIR”

İdam kararının derhal kaldırılmasını istediklerini kaydeden Avukat Sarı, ”Bilinmelidir ki halkın ve hakkın iradesi nihai olarak tecelli edecek olandır. Zindandaki Yusuflar’dan bile korkan Firavunlar elbet birgün hak ettiklerini bulacaktır. Musa’lar elbet bir gün onları karanlıklara gömecektir. Bizler bu haksız ve hukuksuz kararları tanımadığımızı; Mısır halkının iradesini tecellisi olan Muhammed Mursi’nin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Mısır’daki hukuksuz, illegal kararın derhal kaldırılmasını istiyoruz. Darbelerin ülkemize kaybettirdikleri ortadadır. Darbe özlemi çekenlere hatırlatmak isteriz, darbe taraftarlarını da yakar” diye konuştu.

Kaynak: İHA