Osmanlı'nın Darüşşifası Restore Edildi

Edirne 2. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi restore edildi.

Osmanlı'nın Darüşşifası Restore Edildi
Osmanlı dönemindeki sağlık ve külliye hizmetlerinin manken ve canlandırmalarla anlatıldığı müzede, Abdi İbrahim firmasının desteğiyle restorasyon yapıldı.

Canlandırmalar ve kompozisyonların yenilendiği çalışmalarda, tıp ile ilgili bölümün yanı sıra külliyedeki yaşam da döneme uygun olarak canlandırıldı. Şifahanedeki muayene, su ve müzik sesiyle tedavi yöntemlerinin anlatıldığı kompozisyonlara, külliyedeki mutfak, çamaşırhane, kiler gibi bölümler de eklendi.

Restorasyonu üstlenen Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük'le müzenin bitmiş halini gezdi.

- Sağlık müzesi

Külliyenin önemli bir bölümünü oluşturan eski adı Medrese-i Etibba olan Tıp Medresesi, medrese ve şifahane bölümlerinden oluşuyor. Dönemin hekimlerinin yetiştirildiği bölümde 18 öğrenci odası, dershane ve orta avlu bulunuyor.

Geçmişte tedavi sırasında musiki, su sesi ve güzel kokudan da yararlanılan şifahanede, tıbbın gelişimi metin ve o dönemki tıp aletleriyle anlatılıyor. Müzede, minyatürlerle de dönem yansıtılmaya çalışılıyor.

Külliyenin camisi hariç diğer bölümleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 1984'te Trakya Üniversitesi'ne (TÜ) devredilmiş, TÜ bünyesinde sağlık müzesine dönüştürülmesi çalışmalarına 1993'te başlanan darüşşifa, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 1997'deki onayıyla resmen müze olmuştu. Ruh Hastalarını Readaptasyon Derneği'nin katkılarıyla, 2000 yılında şifahane kısmı Psikiyatri Tarihi Bölümü olarak düzenlenmişti.

Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü'nü 2004'te kazanan müze, 2005'te Hırvatistan'ın Dubrovnik kentindeki "Dünya Ödüllü Müzeler Buluşması"nda en iyi 2. sunum, 2008'de ise Almanya'nın Köln kentinde en iyi sunum ödülüne layık görülmüştü.

Kaynak: AA