Vali Orhan Düzgün'den Ahili Haftası Mesajı

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Ahilik Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Vali Düzgün, "Dünyaya ışık saçmış, medeniyetlerin beşiği olmuş, birçok geleneğin doğup yaşatıldığı bu topraklar, Ahiliğin ve Lonca Sisteminin de yeşerdiği topraklar olmuştur" ifadesinde bulunduğu mesajını şu şekilde sürdürdü:

"13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Anadolu’da kurulan Ahilik Teşkilatı, halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden geliştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Erzurum’dan Kayseri’ye gelen Ahi Evran sosyo-ekonomik anlamda oluşturduğu ilkeler ile Kayseri’de kurup olgunlaştırdığı Ahilik teşkilatını, Tüm Anadolu’ya yaymıştır. Sadece Ahi Evran değil, aynı zamanda kadınların da çalışma hayatında yer almasını sağlayan, ticareti, girişimciliği öğreten, Ahi Evran’ın hanımı Fatma Bacı da “Bacıyan-ı Rum” adıyla kadınlar arasında Ahilik prensibinin yayılması konusunda çok önemli ilke ve prensiplerin Kayseri’den başlayarak tüm Anadolu’ya yayılmasına zemin hazırlamıştır.

Ahiliğin ilkeleri, sadece esnaf ve sanatkârları ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştiren ilkeler değil, aynı zamanda evde, işte, toplumda mutluluğun temellerini oluşturan ilkelerdir. Anadolu’da kardeşliğin, birliğin ve toplumsal huzurun sağlanmasına öncülük etmiştir. Ahi Evran’ın asırlar önce ticaret ahlakına, dayanışmaya dayanan ilkeleri, bugün de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermekte ve birçok sivil toplum kuruluşlarının ilk örneğini teşkil etmektedir.

Günümüzden yüzyıllar önce ortaya çıkmış, bugünümüze ve geleceğimize ışık tutan Ahilik geleneğinin, büyüyen ve gelişen Kayseri’de çok önemli bir yeri olduğu inancındayım. Bu düşünceler eşliğinde Ahilik Haftası’nın esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."
Kaynak: İHA