Başkan Sekmen, Finlandiya Ve Lüksemburg Büyükelçileri'ni Konuk Etti

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve Lüksemburg’un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e nezaket ziyaretinde bulundu. Başkan Sekmen, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve görüşmeler yapmak üzere Erzurum’a gelen Büyükelçileri makamında konuk etti.

Başkan Sekmen, Finlandiya Ve Lüksemburg Büyükelçileri'ni Konuk Etti
Büyükelçileri Erzurum’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Sekmen, Erzurum’un son yıllarda büyük bir gelişim ve değişim içinde olduğuna vurgu yaparak, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Finlandiya ve Lüksemburg’la işbirliği yapmak, dostlukları geliştirmek istediklerini belirten Başkan Sekmen, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili Avrupa ülkelerinin tavrına tepkisini de dile getirerek, “Bunları gündeme taşımamım sebebi; bu sözde olayların 100. yıl dönümü dolayısıyla son günlerde Avrupa ülkelerinin parlamentolarında bir takım kararlar alınıyor. Biz, asılsız iddialar üzerine alınan bu karalara üzülüyoruz, çünkü biz istiyoruz ki Avrupa’yla Türkiye beraber olsun. Bizim, Avrupa Birliğine girmemiz ile Avrupa Birliği büyük bir aksiyon kazanacaktır. Avrupa Birliği’yle ilişkilerimizin üst seviyeye çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

Büyükelçilere, hâlâ Erzurum’da ve bölgede Ermeniler’in katlettiği, bölgede yaşayan Müslüman ahaliye ait açılmamış toplu mezarlar olduğunu aktaran Başkan Sekmen, "Avrupalı dostlarımız masa başında oturarak parmak kaldırarak sanki Türkler ve bölgede yaşayan Müslüman ahali Ermeniler’e katliam yapmış gibi sözde soykırım kararları alıyorlar. Biz bunu kabul edemeyiz, çünkü bu zulmü yaşayan bizler olmuşuz. Bu bölgede yaşayan Müslüman ahaliden eli silah tutabilen erkekler 1. Dünya Savaşı’ndaki cephelerde savaşmak için askere gitmişler. Bu nedenle Türkler’in bir zulüm yapması mümkün değil.” açıklamalarında bulundu.

Dedesinden bizzat dinlediği Ermeni mezalimini de Büyükelçilere anlatan Başkan Sekmen şöyle konuştu; "Pazaryolu İlçesi’nde yaşayan, o zaman çocuk yaşta olan dedemden dinlediğim Ermeni mezalimiyle ilgili hatıralar var. Bilmeniz açısından anlatmak istiyorum. Dedem bana şöyle anlattı; ’Babam ve köydeki eli silah tutabilen tüm erkekler savaşmak için cepheye gitti. Köyde erkek olarak sadece 90 yaşının üzerinde çok yaşlı 3-5 erkek kaldı. Ruslar buraları işgal ettiler, daha sonra Rusya’da ihtilal olması nedeniyle geri çekildiler. Ruslar geri çekilirken Ermeniler, Müslüman kadın, çocuk, yaşlı ahaliyi evlere, camilere doldurdular, yakıp yıktılar, her türlü zulmü yaptılar.’ Bu sadece Erzurum’da değil, bölgedeki diğer illerde de Van’da, Diyarbakır’da, Kars’ta, Ardahan’da, Iğdır’da bu bölgenin hepsinde yaşanmış. Masa başında el kaldırıp sözde soykırım karaları alanların gelip Erzurum’da ve bu bölgede Ermeni’lerin yaptıkları katliamları, toplu mezarları, mezalimleri görmelerini, yaşayanların çocuklarından, torunlarından dinlemelerini, kütüphanelerde o döneme ait tarihi belgeleri irdelemelerini istiyoruz.” diyerek Avrupa ülkelerine çağrıda bulundu.

Ziyarette Büyükelçilere, ‘tehcir’i de anlatan Başkan Sekmen, “O gün, Ermeni katliamından ve mezaliminden kurtulmak için, Erzurum ve bölgede yaşayan Müslüman ahaliden imkânını bulabilen birçoğu da daha batıdaki illere Sivas’a, Tokat’a, Kayseri’ye, Nevşehir’e, Niğde’ye hatta İstanbul’a kaçıyor. Tabii ki bunu gören, bilen 1. Dünya Savaşı’ndaki cephelerde savaş halinde olan o zamanki İstanbul’daki Osmanlı Hükümeti de bir karar alıyor. Bakıyor beraber yaşayamıyorlar, birtakım üzücü hadiseler oluyor, Ermeni vatandaşlarını daha rahat yaşasınlar diye, yine kendi toprağı olan başka bir toprağa naklediyor. Biz buna ‘tehcir’ diyoruz.” dedi.

Asılsız iddialar üzerine Avrupa ülkelerinin parlamentolarında alınan kararların milletimizi üzdüğüne dikkat çeken Başkan Sekmen konuşmasını şöyle sürdürdü; “Buna, diğer devletler meclislerinde karar vermesinler, el kaldırarak, indirerek bu iş olmaz. Bilimsel olarak onlar kendi ellerindeki belgeleri ortaya koysunlar, biz arşivlerimizdeki belgeleri ortaya koyalım, mutlaka bu kayıtlardan bir şeyler ortaya çıkacaktır. Toplu mezarları dolaşsınlar açsınlar incelesinler. Buna bilim adamları belgeleri, bulguları inceleyerek karar versinler. Biz asılsız iddialar üzerine alınan bu karalara üzülüyoruz, çünkü biz istiyoruz ki Avrupa’yla Türkiye beraber olsun. Bizim Avrupa Birliğine girmemiz ile Avrupa Birliği büyük bir hareket kazanacaktır.”

Başkan Sekmen’e verdiği önemli bilgilerden dolay teşekkür eden Finlandiya ve Lüksemburg Büyükelçileri, son yıllarda kış turizmi ve kış sporları ile Dünyada ön plana çıkan Erzurum’u çok beğendiklerini ifade ettiler. Büyükelçiler, Başkan Sekmen’in yaptığı uluslar arası organizasyonlar ve tanıtım faaliyetleriyle önümüzdeki yıllarda Erzurum’a, özellikle Avrupa’dan gelen turist sayısında önemli bir artış olacağına dikkat çektiler. Erzurum ile turizm ve ekonomik olarak işbirliğini geliştirmeyi istediklerini dile getiren Büyükelçiler, "Erzurum kış turizmi, kış sporları tesisleri, tarihi ve kültürel yapısıyla hayran kalınacak bir şehir." şeklinde konuştular.
Kaynak: İHA