Çatak Projesi 2015 Yılı Başvuruları Alınmaya Başlandı

Bilecik'te, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) projesinin bu yıl toprak ve su yapısının korunması başlığında uygulanacağı belirtildi.

Çatak Projesi 2015 Yılı Başvuruları Alınmaya Başlandı

Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden konu ile yapılan açıklamada, ÇATAK projesi ile, toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik koruma programını tercih eden üreticilerin desteklenmesinin amaçlandığı belirtildi.
Açıklamada, ÇATAK kapsamındaki illerin her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile belirlendiği ve Bilecik'in projeden yararlanan iller arasında bulunduğu belirtilerek, "Proje uygulama alanları İl Komisyonunun kararı ile sorunlu tarım alanlarında iyileştirme olanakları gözetilerek seçilmekte ve üç kategori başlığında çalışmalar sürdürülmektedir. Proje Komisyonu'nca alınan karar gereği 2015 yılı ÇATAK projesi ikinci ve üçüncü kategori uygulamalarıyla belirlenen alanlarda yürütülecektir. İkinci kategoride toprak ve su yapısının korunması başlığında, yoğun taşlılık sorununun giderilmesi ve organik madde miktarının arttırılması amacıyla taş toplama ve çiftlik gübresi uygulamalarını gerçekleştiren çiftçilerimizin desteklenmesi öngörülmektedir. İkinci kategoride destekleme miktarı dekara 60 TL olarak belirlenmiştir. ÇATAK projesinin ikinci kategorisi, Bilecik’e bağlı; Dereşemsettin, Karaağaç, Çavuşköy, Alpagut, Erkoca, Kınık, Okluca, İlyasbey, Gökpınar, Çukurören, Necmiye, Taşçılar, Beyce, Cumalı, İlyasça, Gülümbe, Deresakarı, Örenköy ve Selbükü köylerinde, Söğüt ilçesinin, Dömez, Sırhoca, Oluklu ve Ortaca köylerinde, Söğüt ilçenin Zemzemiye, Yeşilyurt ve Rıza Paşa köylerinde, Osmaneli ilçesinin Balçıkhisar, Belenalan, Orhaniye ve Medetli köylerinde ve Gölpazarı ilçesinin Çukurören, Bayat ve Taşçıahiler köylerinde uygulanacaktır. Üçüncü kategoride uygun basınçlı sulama tekniklerini seçen ve çevre dostu tarım tekniklerini uygulayan çiftçilerimizin desteklenmesi öngörülmektedir. Üçüncü kategoride destekleme miktarı dekara 135 TL olarak belirlenmiştir. ÇATAK projesinin 3'üncü kategorisi ise, Merkez Deresakarı, Yeniköy, Kızıldamlar, Selbükü, Örenköy ve Gülümbe köylerinde, Söğüt ilçesinin; Akçasu, Yakacık, Çaltı, Tuzaklı, Geçitli, Hamitabat ve Borcak köylerinde uygulanacaktır. Üçüncü kategori uygulanacak alanlarda 1 Nisan 2015-12 Haziran 2015, ikinci kategori uygulanacak alanlarda 30 Nisan 2015-04 Eylül 2015 tarihleri arasında 2015 yılı için müracaatlar il ve ilçe müdürlüklerinden alınacaktır. Başvuru yapan çiftçilerimizin başvurularının tebliğe uygunluk durumları İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca yerinde incelenerek komisyon kararını müteakiben sözleşme imzalanmaktadır. Proje kapsamındaki uygulamaları üç yıl boyunca yapacak olan üreticilere Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden destekleme ödemesi yapılmaktadır" denildi.

Ayrıca, projeye dahil olmak isteyen veya konu hakkında bilgi almak isteyen üreticilerin İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim, Çiftçilerin Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne veya ilgili ilçe gıda tarım ve havancılık müdürlüğüne müracaat etmeleri gerektiği belirtildi.
Kaynak: İHA