Sağlık Bakanlığı'yla İşbirliğinde Gambiya Sağlık Personeline Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Gambiyalı hastane yöneticileri, doktor ve hemşirelerden oluşan toplam 32 sağlık personeline yönelik üç aşamalı eğitim programı düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı'yla İşbirliğinde Gambiya Sağlık Personeline Eğitim

İlk aşamada Gambiya’nın çeşitli bölgelerinde görev yapmakta olan 8 hastane yöneticisi, Ankara Kamu Hastaneleri Kurumu ile Atatürk ve Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nde bölgesel sağlık sistemleri, sağlık kurumlarının faaliyetlerinin planlaması ve işleyişi, personel yönetimi konularında eğitim aldı. Programın ikinci aşamasında, ülkenin farklı şehirlerindeki hastane ve sağlık ocaklarında görevli 4 pediatri doktoru ve 8 ebe hemşireye Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eğitim programı düzenlendi.

Gambiya uzman sağlık personeli eğitim işbirliğinin son aşaması olarak Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde 2 Gambiyalı doktor kardiyoloji ve endoskopi alanlarında, 2 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, 7 ebe ve 1 yeni doğan hemşiresinden oluşan sağlık personeli ise Zekai Tahir Burak E.A.H’de doğum salonu, yüksek riskli gebelikler, yeni doğan ünitesi, endoskopik cerrahi ve radyoloji birimlerinde 3 hafta boyunca Türk meslektaşları ile beraber çalışmalara katılarak deneyimlerini artırdılar.

Eğitim programının tamamlanmasının ardından Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen törenle katılımcılara sertifikaları takdim edildi. Törende programdan duydukları memnuniyeti dile getiren katılımcılar, programın kendileri için çok faydalı olduğunu, farklı uygulama örneklerini görme imkânı bulduklarını ve edindikleri bu bilgileri ülkelerinde doktor ve hemşireler ile paylaşacaklarını belirttiler. Katılımcılar, düzenlenen sosyal ve kültürel programlar ile Türk kültürünü tanıma olanağı da buldukları bu eğitim programına desteklerinden dolayı TİKA ve Sağlık Bakanlığı’na teşekkürlerini ilettiler.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı çeşitli kurum ve hastaneler bünyesinde 2014 yılı Mayıs ayından bu yana üç aşamada düzenlenen Gambiya Uzman Sağlık Personeli Eğitim İşbirliği Programı ile 32 Gambiyalı sağlık personeli için teorik eğitimin yanı sıra Türk meslektaşları ile uzmanlık alanlarında tecrübe paylaşımı sağlandı

Kaynak: İHA