43. Cenevre Uluslararası Buluş Fuarından İyte’ye Altın Madalya

Cenevre Buluş Fuarı’na katılması için Türkiye’den seçilen üç isimden bir olan İYTE Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, “Hücre biyolojisinde uzaklığa bağlı etkileşimlerin araştırılması için mikroakışkan cihaz” buluşu ile altın madalya kazanmaya hak kazandı.

43. Cenevre Uluslararası Buluş Fuarından İyte’ye Altın Madalya

15 -19 Nisan 2015 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 43. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarında Türk Patent Enstitüsü standında tanıtılan 3 yerli buluşçu, kendi kategorilerinde düzenlenen yarışmalarda buluşlarını anlattı. 45 ülkeden 700'den fazla buluş sahibi ve 1000 kadar buluşun tanıtıldığı fuarda Türk Patent Enstitüsü tarafından belirlenen buluşlar ve buluşçular yer aldı.

Altın madalyanın yanı sıra İran Buluşçular ve Araştırmacılar Enstitüsü Özel Ödülüne layık görülen İYTE Öğretim Üyesi Devrim Pesen Okvur tarafından tasarlanan cihaz, hücreler ve çeşitli faktörler arasındaki uzaklıklara bağlı etkileşimlerin incelenmesini sağlayan bir mikroakışkan görevi üstleniyor. Bu cihaz kullanılarak, hücreler ve çeşitli faktörler arasındaki uzaklıklara bağlı etkileşimlerin belirlenmesi yöntemi ve bu etkileşimleri değiştirebilen ajanların belirlenmesi yöntemi sağlanıyor.

Doç. Dr. Okvur’a altın madalya kazandıran cihaz sayesinde, bir laboratuvarın mikrometreler ölçüsünde bir çipe uyarlanabilecek ve hücreler kendi ortamında gözlemlenebilecek.

Tasarladığı çip sayesinde bilgi veren Doç.Dr. Okvur, “Canlı vücudunda hücreler, birbirlerinden farklı uzaklıklardadır, kendi aralarında, sağlıklı hücrelerle, hastalıklı hücrelerle sürekli bir etkileşim gösterir. Daha önce yapılan çalışmalarda uzaklık etkisi doğrudan çalışılamıyordu, burada, Lab-on-a-chip adı verilen teknoloji sayesinde minyatür bir laboratuvar ortamı kurabiliyoruz. Bu teknoloji sayesinde hücrelerin, dokuların, canlı vücudundaki düzenlenmesini üç boyutlu olarak taklit edebiliyor ve inceleme yapabiliyoruz. Bu teknolojiyi kullanarak yeni bir tasarım geliştirdim. Tasarladığım çipin getirdiği yenilik sayesinde hem uzaklığa bağlı etkileşimleri hem de pek çok farklı uzaklıktaki etkileşimleri aynı anda inceleyebiliyoruz” dedi.

Cihazın fizik ve kimya alanlarında da kullanılabileceğini belirten Doç.Dr. Okvur, bu minyatür laboratuvarın bilimsel, teknolojik ve ekonomik olarak önemli katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA