İki Dil Bilen Aşçı, Çiftçi Oldu

Lise eğitimini Malatya'da tamamlandıktan sonra Almanya'da aşçılık eğitimi alan ve yaklaşık 10 yıl Almanya ve Fransa'da çeşitli restoranlar ile otellerde aşçılık yapan Ahmet Alagöz, yıllar sonra döndüğü memleketi Malatya'da çiftçilikle uğraşıyor.

Almanya ve Fransa'da yaşadığı dönemde yabancı dil öğrenen Alagöz (43), iyi derecede Almanca ve Fransızca biliyor. Eşi ve iki çocuğuyla memleketi Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Erkenek Mahallesi'nde yaşayan Alagöz, evinin bahçesinde meyve ve sebze yetiştiriyor.
Ürünlerini satarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışan Alagöz, zaman zaman da çevredeki tarla ve bahçelerde yevmiyeli işlere gidip aile bütçesine katkı sağlıyor.
Alagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1997 yılında Almanya'daki Erlangen Üniversitesi'nde Alman mutfağı ve restoran yönetimi üzerine iki yıl eğitim aldığını söyledi.

Almanya'da çeşitli kentlerde 5 yıl boyunca hem aşçılık hem de restoran şefliği yaptığını dile getiren Alagöz, ardından Fransa'nın başkenti Paris'e geçtiğini ve 4 yıl da burada aşçılık yaptığını belirtti.

Her iki ülkede de çeşitli restoranlarda çalıştığını ve müşterilerine dünya mutfağından yemekler yaptığını anlatan Alagöz, "Ayrıca 5 ve 4 yıldızlı otellerde de aşçılık yaptım. Yurtdışında kaldığım dönemlerde yabancı dil de öğrendim. İyi derecede Almanca ve Fransızca biliyorum" dedi.



- Yevmiyeli işlere gidiyor
Alagöz, 2006 yılında asker kaçağı göründüğü için ülkesine dönmek durumunda kaldığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Askerlik görevimi Afganistan'ın başkenti Kabil'de Uluslararası Barış Gücü'nde yaptım. Görevim de bitince Türkiye'ye döndüm. 2007'de memleketim Erkenek'e geldim, yerleştim. Evlendim, iki çocuğum var. Şu anda çiftçilik yapıyorum. Bahçemde sebze yetiştiriyorum. Günlük iş olursa yevmiyeli olarak onlara gidip çalışıyorum. Evim de babamdan miras kalınca kira ücretim de yok. Yazın kayısıda, sonbaharda elmada, üzümde çalışıyorum. Yaptığım günlük işlerle geçimi sağlıyorum."
Aile düzenini memleketinde kurduğu için ve annesinin de ısrarı üzerine memleketinde kaldığını, tekrar yurtdışına gitmediğini anlatan Alagöz, Malatya ve civarındaki illerin otellerine iş başvurusunda bulunduğunu ancak kendisine dönülmediğini dile getirdi.
Bildiği dilleri şimdi evde çocuklarına öğretmeye çalıştığını anlatan dile getiren Ahmet Alagöz, zaman zaman ağırladığı özel misafirlerine de evde dünya mutfaklarından yemekler yaptığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA