Ulusal Hemofili Kongresi Antalya’da Başlıyor

Hemofili Federasyonu tarafından düzenlenen 12. Ulusal Hemofili Kongresi, 16-19 Nisan 2015 tarihlerinde, Hemofili hastası çocuk ve yetişkinler ile hasta yakınlarının da katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilecek.



KALITSAL BİR HASTALIK
Hemofili Federasyonu Genel Başkanı ve 12. Ulusal Hemofili Kongresi Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, hemofili hastalığı bulaşıcı olmayan ancak ciddi bir kan hastalığı olduğunu belirterek, “Hemofili, kanda pıhtılaşmayı sağlayan maddenin eksikliğine bağlı gelişen bir hastalıktır. Hemofili kalıtsal olarak nesilden nesile geçmekte ve ağırlıklı olarak erkeklerde görülmektedir. Bu önemli hastalık ömür boyu devam etmektedir” dedi.

HER BEŞ BİN DOĞUMDA BİR ORTAYA ÇIKIYOR
Hemofilinin tüm dünyada her ırktan insanı etkilediğini ve Türkiye’de yaklaşık her 5 bin doğumda bir ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Kaan Kavaklı, “Bu önemli hastalıkla uğraşan hekimler ile hasta ve hasta yakınlarının üyesi olduğu, Ege Hemofili Derneği çevresinde toplanan diğer 10 Hemofili Derneği’nin biraraya gelerek oluşturduğu Hemofili Federasyonu’nun temel amacı hemofili hastaları ve yakınlarının yanı sıra konuyla ilgilenen sağlık personeline eğitim vermek, ulusal hemofili kongreleri ve ulusal hemofili yaz okulları düzenlemek, bu suretle söz konusu grubun bilgi ve görgü birikimini arttırmak sonuçta hastaların hayat kalitelerini arttırmaktır” diye konuştu.

Prof.Dr. Kavaklı, kongrenin ilk gününe denk gelen 17 Nisan Cuma ‘Dünya Hemofili Günü’nde, hemofili hastası çocuk-yetişkin ve hasta yakınlarının bir araya geleceğini bildirdi.

Kongrede hemofili hastaları için yeni ilaç araştırmaları, hemofilide yakın gelecekte tedavi, hemofilide gen tedavisinde gelişmeler, hastalığın görülme sıklığı, doğum öncesi teşhisi, hastaların sakınması gereken aktiviteler ve sporlar gibi önemli konu başlıkları tartışılacak.
Kaynak: İHA