'Uluslararası Göç ve Mülteci Uyumu Sorununda Kamu Yönetiminin Rolü' Paneli

Hatay Valisi Ercan Topaca, "Şehirlerimizin nüfuslarının hızla artması ve kent sorunlarının kamu yönetiminin en önemli sorunu haline gelmesinin temel sebebi yaşadığımız bu iç göçtür" dedi.

Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) işbirliğinde bir otelde gerçekleştirilen "Uluslararası Göç ve Mülteci Uyumu Sorununda Kamu Yönetiminin Rolü" konulu panelde konuşan Hatay Valisi Ercan Topaca, Türkiye'de son 70 yıldır köyden kente yoğun bir iç göçün yaşandığını belirtti.

Ülkede 1935 yılında nüfus sayımında nüfusun yüzde 75'i köylerde yüzde 25'inin ise kentlerde yaşadığını ifade eden Topaca, şöyle devam etti:
"2010 yılının rakamlarına göre ise yüzde 84'ü kentlerde yüzde 16'sı köylerde yaşayan bir nüfusumuz var. Toplumdaki değişimi, hareketi bu rakamlardan da görebiliriz. Şehirlerimizin nüfuslarının hızla artması ve kent sorunlarının kamu yönetiminin en önemli sorunu haline gelmesinin temel sebebi yaşadığımız bu iç göçtür. Son dönemde yerel yönetimlerin ön plana çıkması, belediye başkanlarının toplumda tanınırlığının artması, bucak yönetimlerinin yavaş yavaş kalkması kamu yönetimindeki bu harekete bağlı olarak meydana gelen değişimi göstermesi açısından önemlidir."
- "Ülkede ciddi mülteci sorunu var"-
Ülkenin mülteci sorunu yaşadığını ve bu konunun belli aralıklarla gündeme geldiğini vurgulayan Topaca, "Birincisi husus, siyasi nedenlerle, mecburen insanların yurdundan ayrılması, ikinci husus ise; insani gerekçelerle, insanların kendisine daha iyi şartlarda bir hayat kurma, refah düzeyini artırma gibi gerekçelerle yaptığı göçlerdir. Hepsinin ortak noktası, insanların kendi kültüründen, kentinden kopuyor olmasıdır" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Mustafa Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut moderatörlüğünü yaptığı panelde, Prof. Dr. Ensar Nişancı, "Türkiye'de Mülteci Sorunu, İmkanlar ve Sorunlar", Öğretim Görevlisi Murat Daoudov, "Dünya'da ve Türkiye'de Uyum Politikasında Yerel Yönetimlerin Rolü", Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çakırer Özservet, Göçmen Çocuklarının Şehre Uyumu ve Eğitim Politikası" konulu sunumları yaptı.
Panele, 121. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı ve Garnizon Komutanı Jandarma Kurmay Albay Erdem Özcan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Vali Yardımcıları Orhan Mardinli, Bilal Bozdemir, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hasan Koçyiğit kurum müdürleri ve diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: AA