Somalı Kadınlar 8 Mart'ta 'şiddete Hayır'Dedi

Manisa'nın Soma ilçesinde Sosyal Haklar Derneği öncülüğünde yüzlerce kadının katılımı ile düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüşünde kadına şiddet olayları protesto edildi.

Somalı Kadınlar 8 Mart'ta 'şiddete Hayır'Dedi

Soma'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi.

Beşyol'da toplanan yüzlerce kadın, 'Kadına Şiddete Hayır', 'Yaşasın Kadın Dayanışması', 'Susma Haykır Şiddete Hayır' sloganları eşliğinde Cengiz Topel Meydanı'na kadar yürüdü. 13 Mayıs'taki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin eşlerinin de kafalarında siyah baretlerle katıldığı yürüyüşte kadına şiddete karşı tepki gösterildi. Yürüyüşe bazı sivil toplum kuruluşlarının yanında yaklaşık 300'e yakın kadın destek verdi

Yürüyüşün ardından grup adına basın açıklaması yapan Ayşegül Ersoy, "1910 yılında 2. Enternasyonal’e bağlı kadınlar toplantısında Clara Zetkin’in önerisi ile yaşamını yitiren kadın işçiler anısına 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edildi. Her 8 Mart kadınların başkaldırısını simgeledi, birlikte güç olmanın, dayanışmanın anlamı bugünlere taşıdı. Yasta değil isyandayız. Kadına yönelik şiddet son bulana kadar alanlardayız. Her gün 5 kadının öldürülmesine, onlarcasının tacize tecavüze uğramasına tahammülümüz yok. Adeta bir kadın mezarlığına dönen bu ülkede 2015 yılının ilk iki ayında 52 kadın katledildi, 12 yılda kadın cinayetleri yüzde 1400 artış gösterdi. Son 4 yılda çocuk gelin sayısı 181 bindir. Kadın katliamına, kadına yönelik şiddete ilişkin açılan davalar el çabukluğuyla kapatıldı, şikâyetçi kadınlar evlerine yollandı, tecavüze uğrayan kız çocuklarına kendileri istediler diyebilen sisteme karşı her yerde sesimizi yükseltiyoruz. Soma’da 301 madencimizin yaşamını yitirdiği katliamın ardından geride kalan madenci eşi kadınlar bugün ağır bedeller ödemektedirler. Onların yanında olduğumuzu haykırıyoruz. Yine Soma’mızın Yırca köyünde hukuksuz bir şekilde 6 bin zeytin ağacının kesilmesi sonucu üretimden koparılıp evlerine mahkum edilen Yırcalı kadınların şanlı direnişine selam olsun. Bizler 8 Mart'ta erkek egemen sistemin emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki tahakkümüne karşı alanlarda isyanımızı büyütüyoruz." dedi.

Kaynak: İHA