Avusturya'da Vergi Reformu Tartışmaları

Avusturya Başbakanı Werner Faymann, zenginlerden alınan varlık vergisini artırıp çalışanlardan alınan vergiyi düşürmek gerektiğini söyledi.

Faymann, devlet televizyonu ORF'de katıldığı bir programda tartışmalı vergi reformuna ilişkin açıklamalar yaptı. Gelirlerin artırılması için "tasarrufların artırılması, vergi kaçakçılığının önlenmesi ve zenginlerin katkısının artırılması" gibi üç ayrı kaynağa başvuracaklarını belirten Faymann, zenginler yerine işçi ve memurlardan vergi alıp finansan sağlamanın doğru olmadığını belirtti.

Fayman, "Avrupa genelinde en düşük vergi varlık vergisi, en yükseği ise iş vergisi. Bu yüzden varlık vergisini artırıp çalışanların vergisini düşürmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Faymann, Avusturya ve Avrupa genelinde vergi kaçakçılığı ile mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Fakir ve zenginler ancak çok kazananların vergilerini ödemesiyle bir araraya gelebilir. Büyük şirketlerin artık nereye ne kadar vergi ödeyeceklerini kendileri belirlememeleri için ulus devletleri daha iyi organize olmalıdır" dedi.

-Vergi reformu tartışmaları-
İktidardaki koalisyon ortaklarından Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ), vergi gelirlerini artırmak için 1 milyon avronun üzerinde serveti olanlardan yüzde 0,5 ile yüzde 1 oranında varlık vergisi alınmasını istiyor. Koalisyonun diğer ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise yeni vergilere karşı çıkıyor. ÖVP'li Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Michael Spindelegger, Ağustos 2014'de vergi reformu tartışmaları üzerine istifa etmişti.

Kaynak: AA