Silaha bulaşmayana temiz kâğıdı verilecek

Çözüm sürecinin "silahsızlanma" yolunda en kritik virajı aşılırken eve dönüş için hukuki zemin hazırlanıyor. Silahlı eylemlere katılmadıkları tespit edilenler hakkında "kovuşturmaya gerek olmadığı" kararı verilerek dönüş hızlandırılacak

Silaha bulaşmayana temiz kâğıdı verilecek
Silaha bulaşmayana temiz kâğıdı verilecek
Hükümet, demokratikleşme yolunda kararlı adımlar atmayı sürdürürken gözler 21 Mart öncesi Ankaraİmralı- Kandil hattında yürüyen trafiğe çevrildi. PKK'nın silahlara veda mesajı için ilk kritik adım Kandil'de ikna toplantısı ile atılıyor. Terör örgütü lider kadrosu Murat Karayılan, Sabri Ok, Cemil Bayık, Duran Kalkan gibi isimlerin katılımıyla kongre hazırlıklarının alt detaylarını değerlendirecek. Kandil'deki görüşme İmralı'nın çağrısı doğrultusunda Türkiye'deki silahlı eylemlere son verilmesi üzerine odaklanacak. Olası bir provokatif eyleme karşı alt grupların kontrol altına alınması için yazılı talimat verilecek. Çözüm süreciyle ilgili iki önemli adım için çalışmalar hız kazandı. Adalet Bakanlığı, HDP'nin açıkladığı 10 maddenin tartışılmaya başlaması için PKK'nın İmralı'daki lideri Abdullah Öcalan'ın yanındaki mahkûmların değiştirilmesi ve İzleme Kurulu'nun oluşturulmasına yönelik çalışmayı 21 Mart'tan önce tamamlayacak. İmralı'daki bulunan mahkûmlar başka cezaevlerine nakledilecek.

UYUMLU BİR TAKVİM

Çözüm trafiğinde eve dönüş kapısını açacak hükümetin eylem planı ile uyumlu bir takvimin ortaya çıkması sağlanacak. Kamu düzeninin sağlanması ile birlikte sürece yönelik çerçeve yasanın içini dolduran adımlar da sürecek. İmralı heyeti Hatip Dicle, Ceylan Bağrıyanık'ın katılımı ile genişlerken, Kandil'le ilk kez açık şekilde teknik görüşmeler yapılacak. Bu süreçte örgüt yöneticileri ile görüşecek olan devlet yetkilileri çerçeve yasa kapsamında hukuki, idari veya cezai sorumlulukla karşı karşıya kalmayacak. Kongre sonrası gelen çağrıya paralel olarak silahları bırakmayı teşvik eden düzenlemelerle yanıt verilmesi bekleniyor. Takvim dilimi içinde silahını bırakıp teslim olanlar hakkında yakalama emrinin kaldırılması öncelikli seçenekler arasında bulunuyor. İlgili yasalarda örgüt üyeliği tanımı yeniden yapılırken, "pişmanlık" ifadelerinin kullanılmaması üzerinde duruluyor. Mahmur ve diğer kamplardan evine dönenlere adli sicil kaydı oluşturulmayacak. Silahlı eylemlere katılmadıkları tespit edilenler hakkında "kovuşturmaya gerek olmadığı" kararı verilerek, dönüş hızlandırılacak. Takipsizlik kararı ile beraber bu kapsamda eve dönmek isteyenlere bir yıllık dönüş takvimi verilecek. Topluma kazandırma projeleri ile ev, iş sahibi olmalarının yolu açılacak. Silahlardan arındırmanın ardından orta vadede PKK'lıların tamamına değil ancak bazı isimlerine siyaset yapma olanağının sağlanası için yasal adımlar atılması bekleniyor.

TERÖR SUÇLARINA AYAR

TCK'da bulunan 50 kadar suç, terör amacıyla kurulmuş bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlendiği takdirde terör suçu sayılıyor. TMK'nın 3. maddesiyle "Devlet Güvenliğine Karşı Suçlar" ile "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" TCK'dan aynen madde numaraları ile alınarak doğrudan 'terör suçu' kabul ediliyor. Her iki yasada, terör örgütünün faaliyeti nasıl ve nerede başlar, nerede biter konularına açıklık getirilecek.