Suriye'de İç Savaş

Suriye'de ÖSO'ya bağlı Birleşik Güney Cephesi birliklerinin Dera kentine bağlı Busra eş-Şam'a düzenlediği operasyonda, aralarında Hizbullah militanlarının da bulunduğu 20 kişi öldürülürken 16 Esed gücü de esir alındı.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi'nden (LCC) yapılan açıklamada, "Dera bölgesinde Güney Cephesi'ne bağlı birliklerin 4 günden bu yana ağır silahlarla rejim güçlerinin bulunduğu Dera kentine bağlı Busra eş-Şam bölgesine operasyon düzenlediği, ilçenin kontrolünün de tamamen sağlandığı" belirtildi.
-Esed ve Hizbullah güçleri ağır darbe aldı
İlçedeki çatışmalarda muhaliflerin çok sayıda askeri aracı imha ettiği belirtilen açıklamada, silahlı muhaliflerin Busra eş-Şam kentindeki çatışmalarda aralarında Hizbullah militanlarının da bulunduğu 20'den fazla asker yaşamını yitirdi. 16 rejim askeri ise esir alındı" denildi.
Bölgedeki yerel aktivistlerden İbrahim Hariri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ÖSO'ya bağlı Birleşik Güney Cephesi birliklerinin 4 günden bu yana Busra eş-Şam ilçesinde Esed güçlerinin bulunduğu yerlere yoğun bir şekilde saldırdığını" söyledi.

Muhaliflerin yoğun saldırıları sonucu Şam yönetimine bağlı birliklerin bir çok noktadan çekildiğini ifade eden Hariri, "Bugün silahlı muhalifler yoğun çatışmalardan sonra ilçenin kontrolünü tamamıyla ele geçirdi. İlçe çevresinde hala çatışmalar var. İlçenin kontrolünün muhaliflere geçmesinden sonra orduya ait savaş uçakları ile helikopterler muhaliflerin bulunduğu yerlere "Varil ve vakum bombasıyla saldırdı" sözlerine yer verdi.
Esed güçlerinin ilçede büyük zayiat vererek çekildiğine değinen Hariri, silahlı muhalifleri ülkenin güneyinde son günlerde önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi.

Esed yönetiminin Busra eş-Şam'dan çekilmesiyle birlikte Suriye-Ürdün sınırındaki geçiş kontrolünü tamamen kaybettiği, Esed güçlerinin elindeki Süveyda kenti ile Nasib Sınır Kapısı arasındaki bağlantının da kesildiği bildirilmişti.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Ahmet Cebavi, ÖSO'nun Busra eş-Şam'daki stratejik noktaları ele geçirerek, bölgedeki İran Devrim Muhafızları, ve Hizbullah militanları ile Ulusal Savunma Güçleri (Şebbiha) militanlarının kuşatma altına aldığını açıklamıştı.
Suriye'deki olaylar, Mart 2011'de Dera'da düzenlenen barışçıl protesto gösterilerine ağır silahlarla karşılık vermesi üzerine başlamıştı.
Suriye Devrim Şehitleri Veritabanı'nın (SRMD) kayıtlarına göre Esed güçlerinin saldırıları ve çıkan çatışmalar sonucu olayların başlamasından bu yana Dera'da en az 11 bin 500 kişi hayatını kaybetti.
Kaynak: AA