Hastaneye Uluslararası Akreditasyon

Hücre, doku ve organ nakillerinde immünolojik testlerin yapıldığı İzmir'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı, European Federation for Immunogenetic (EFI) akreditasyonu alarak uluslararası tanınırlık kazandı.

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, böbrek, karaciğer, ince bağırsak, kalp, akciğer ve kök hücre nakilleri ile ilgili tüm testler ve kemik iliği bankası donör kaydı yapan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı EFI akreditasyonu almaya hak kazandı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Doku Tipleme Laboratuvarı Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Pirim, merkezi Hollanda'da bulunan ve tüm Avrupa'da organ nakli yapan 250'ye yakın merkezin EFI akreditasyonuna sahip olduğunu kaydetti.

EFI akreditasyonu için bazı kriterlerin zorunlu olduğunu vurgulayan Pirim, şu bilgileri verdi:
"Burada yapılan her bir testle ilgili bize yılda 10 numune gönderdiler, biz numuneleri test edip sonuçlarını kayda geçirerek yorumladıktan sonra tekrar gönderdik. Yaptığımız testlerde yüzde 85'in üzerinde başarılı bulunduğumuz için akreditasyon başvurumuz kabul edildi. Daha sonra yurt dışından gelen bir ekip, fiziki mekan ve kullandığımız cihazları yerinde denetleyerek eksikliklerin tespit edilip düzeltilmesi yönünde rapor yazdı.
Kontrol için gelen ekip, laboratuvarımızı incelendikten sonra, solit organ nakilleri ve kemik iliği nakilleri ile ilgili yapılan testlerde 'Avrupa Birliği Standartlarına Uygundur Belgesi' verilmesini uygun buldu. EFI akreditasyonu ile burada yapılan kemik iliği donör kaydı uluslararası bir boyut kazandı. Şu an için 3 bin kişilik bir donör kaydımız mevcut. Bu sayıyı 2017'ye kadar 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefi gerçekleştirebilirsek, uluslararası tarama yapabileceğiz. Örneğin, Almanya bizim sistemimize girip verilerimizi tarayabilecek ve bizim sistemimizdeki bir vericinin kök hücrelerinin Almanya'daki bir hastaya uyması durumunda, buradan toplayıp Almanya'ya gönderebileceğiz."
Testlerin uluslararası standartlarda yapıldığını ve sisteme entegrasyonunun da kolay olduğunu kaydeden Prof. Pirim, yurt dışındaki bir kemik iliği hastasına uygun kemik iliğinin Türkiye'de bulunması durumunda uluslararası sigorta şirketlerinin rahatlıkla ödeme yapabileceğini bildirdi.

Kaynak: AA