Geleneksel Sanatlar Bu Çarşıda Hayat Buluyor

Ümraniye Belediyesi Sanatkarlar Çarşısı’nda eğitim gören kursiyerler bir yandan geleneksel sanatları yaşatırken, bir yandan da yaptıkları el emeği göz nuru işleri satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.


Ümraniye Belediyesi tarafından hizmete sunulan Sanatkarlar Çarşısı’nda tezhipten çiniye, ebrudan kaligrafiye kadar birçok geleneksel sanat hayat buluyor. Ümraniyeli kadınlar, hem boş zamanlarını değerlendirmek hem de geleneksel sanatı yaşatmak için kurslarda eğitim görüyor. Kadınlar, el emeği göz nuruyla yaptıkları ürünleri yine çarşı içinde kiraladıkları dükkanlarda satma imkanı bularak ev ekonomilerine katkı sunuyor. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da çarşıda kursiyerleri ziyaret ederek, çalışmalarını inceledi.

Çarşının daha önce bir alt geçit olarak kullanıldığını belirten Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, ”Bu Sanatkarlar Çarşısı geçmişte bir alt geçitti. Yolun bir tarafından öteki tarafına trafiğe takılmadan geçmek isteyen insanların alt geçidi kullandığında önünden geçtiği dükkanlar vardı. Ama çok kötü vaziyetteydi, altından su alan üstünden su damlayan ve kiracıların bile durmak istemediği bir yerdi burası. Biz burayı çok ciddi bir tamirattan geçirdik, alt geçidini de sağlamlamak suretiyle kundakladık ve altından da üstünden de rutubet almayan sağlıklı bir mekana oturttuk ve çok güzel vitraylarıyla kalem işi tavan süslemeleriyle Çırağan Sarayı gibi bir mekan ortaya çıktı” dedi.

BELEDİYE, ÇARŞIYI SANATKARLARIN HİZMETİNE SUNDU
Başkan Hasan Can, çarşıyı sanatkar için bir merkez haline getirdiklerini belirterek, “Burayı Belediye olarak esnafımıza ticaret merkezi olarak verebilirdik ve belediyemize de çok ciddi bir gelir getiren bir yer haline getirebilirdik ama biz onu tercih etmedik, burayı sanatkarlar çarşısı haline getirdik ve beş, on bin lira gibi fiyatlarla kiraya verebileceğimiz bu yerleri sanatı ve sanatçıları desteklemek adına 300 lira, 400 lira gibi sembolik rakamlarla kiraya verdik, ama bir şartla herkes icra ettiğini satması şartıyla. Yani burada el ürünlerini satmak dışında bir iş yapamaz. Bedelsiz denebilecek cüzi rakamlarla kiraya verdik. El ürünlerinin dışında bir de bu el ürünlerinin yapımı konusunda eğitim merkezi fonksiyonu da görüyor burası. Burada ebruda, hatta, tezhipte ve diğer sanatlar da üstad olmuş kişiler zaman zaman buraya geliyorlar ve bu kurslarda eğitim veriyorlar. Burada eğitim alan öğrencilerini arada sırada gelip kontrol ediyorlar. Burası hem bir satış merkezi aynı zamanda da yeni çıraklar, kalfalar yetiştirilen bir eğitim merkezi olarak görev icra ediyor” diye konuştu.

KADINLARDAN EBRU SANATINA YOĞUN İLGİ
Ebru Sanatı hocası Sibel Cansu, “Ümraniye Belediyesi bünyesinde birçok kursumuz meslek edindirme kurları ücretsiz olarak verilmekte. Ebru dersi de bunlardan bir tanesi, yoğun ilgi var, derslerimiz çok güzel. Öğrencilerin kendi boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla ve motive olmaları için özellikle Ebru dersini tercih ediyorlar. İki ayrı ders grubumuz var bu gruptaki öğrencilerim 8 ay gibi bir süreçte ebrunun tarihçesinden tutun ebru çeşitlerini yani her şeyi öğreniyorlar. İkinci olan grup ise tekamül grubu olarak geçiyor onlar daha ileri seviyede onlarla daha çok sanatsal çalışmalar yapıyoruz, tasarımlar yapıyoruz. Toplamda 45’e yakın Ebru grubu öğrencim yer alıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA