Sol koalisyona göre Netanyahu kaybediyor

İşçi Partisi lideri Herzog liderliğindeki Siyonist Birlik seçim çıkış anketleri sonrası Netanyahu'un "sağ blokunnun" çöktüğü iddia edildi.

Sol koalisyona göre Netanyahu kaybediyor
İsrail Başbakanı ve Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu'nun kendisini seçimin galibi ilan etmesinin ardından, "Siyonist Birlik"ten yapılan ilk açıklamada, "Likud yanıltıcı olmaya devam ediyor. Sağ blok çökmüştür. Resmi sonuçlar açıklanana kadar her şey mümkün ve yorum yapmak için oldukça erkendir. Herzog liderliğinde bir hükümet kurmak için müzakere ekibi oluşturulmuştur" denildi.

ARAP PARTİLERİNDEN TARİHİ BAŞARI

Seçimlere Birleşik Arap Listesi altında giren Arap partileri lideri Eymen Avde de, "Arap partilerinin tarihi bir başarı elde edildiğini" belirterek, "Birleşik Arap Listesi bir başarı hikayesidir. Belki de sağ blokun koalisyon hükümeti kurmasının önüne geçmiş olduk" diye konuştu.

İsrail Kanal 10 Televizyonu, oy verme işleminin saat 22.00'de tamamlanmasının ardından seçim çıkış anketlerini yayımladı.

Anketlere göre, seçimde Netanyahu'nun başında bulunduğu sağcı Likud partisi ile Herzog-Livni birlikteliğindeki merkez sol "Siyonist Blok" un 27'şer sandalye alacakları öngörülüyor.

Seçim barajının yüzde 3,25 olduğu ülkede, aynı anketlere göre seçim barajını geçen partilerin meclisteki sandalye dağılımının ise şöyle olması bekleniyor:

Siyonist Birlik (27), Likud (27), Birleşik Arap Listesi (13), Yeş Atid (11), Kulanu (10), HaBayit HaYehudi (8), Şas (7), Birleşik Tora Yahudiliği (7), Yisrael Beitenu (5), Meretz (5), Yahad (0)

Sandıkların açılmasının ardından oy sayım işlemi de başladı. Merkez Seçim Komitesi'nden alınan verilere göre, ülkedeki yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenin nihai sonuçlara göre, yüzde 71,8'i sandık başına gitti.