'Astro Cumali'Den Satılık Gözlemevi

Ordu'da "Astro Cumali" olarak tanınan Cumaittin Turap, astronomiye duyduğu merak sebebiyle yaklaşık 1 milyon lira harcayarak kurduğu gözlemevini, beklediği ilgiyi görmeyince satılığa çıkardı.

Ulubey ilçesi Sayacabaşı mevkisinde 10 yıl önce açtığı restoranın yanında gözlemevi kuran Turap, AA muhabirine, 35 yıl İsviçre'de işçi olarak çalıştığını ve 1995 yılında malulen emekli olduktan sonra memleketi Ordu'ya döndüğünü anlattı.
Yaklaşık 1 milyon liraya kurduğu gözlemevine, açıldığı 2005'ten sonra birkaç yıl yerli ve yabancı çok sayıda kişinin ilgi gösterdiğini belirten Turap, ziyaretçilerden kişi başı 2 lira aldığını ifade etti.

Turap, aradan geçen zamanda şehir merkezine de biraz uzak kalan gözlemevine ilginin azaldığını vurgulayarak, "Bunun üzerine İsviçre'ye dönerek orada yaşamaya başladım. Maddi imkansızlıklar ve ilgisizlikten dolayı, kurduğum gözlemevi de atıl kaldı. Artık buranın böyle kalmasına göz yummak istemiyorum. Adeta servet harcadığım malzemelerin amacına uygun hizmet vermesini istiyorum. Gözlemevini beraberinde yaptığım restoranla 2,5 milyon liraya satıyorum. Eğer satamazsam da devretmeyi hedefliyorum" diye konuştu.

- "Gözlemevi kurmak çocukluk hayalimdi"
Kendi köyüne üstü açılır kapanır çatılı, teleskopları ve astronomiyle ilgili çeşitli araç ve gereçleriyle tam teçhizatlı bir gözlemevi kurduğunu belirten Turap, yurt dışından getirdiği özel folyo ve filtrelerle donatılan teleskopların toz içerisinde kalmasına üzüldüğünü söyledi.

Turap, yurt dışında çalışarak kazandığı servetini köyüne kurduğu gözlemevine harcamaktan pişman olmadığını vurgulayarak, "Benim tek üzüldüğüm husus buraya ilgi gösterilmemesi. Gözlemevi kurma merakı benim çocukluk hayalim ve hobimdi. Bunu gerçekleştirmekten dolayı çok mutluyum. Asla da pişman değilim" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA