Karargâh'tan kozmik sızdırmaya suç duyurusu

Genelkurmay, devlet sırrı niteliğindeki belgelerin mahkeme kararıyla savcılığa teslim edildiğini ve sızdırmanın bu sırada olduğunu açıkladı. Savcı ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacak

Karargâh'tan kozmik sızdırmaya suç duyurusu
Genelkurmay Başkanlığı "İlker Başbuğ döneminde teslim edilmeyen belgelerin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in mahkemeye sunduğuna" dair haberlere 12 maddelik yazılı açıklamayla yanıt verdi. Kozmik Oda'da yapılan aramalara ilişkin önemli bilgiler paylaşılan açıklamada, 25 Aralık 2009'da Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'na arama için gelen savcıya izin verilmediği, devlet sırrı niteliğindeki belgelerin ancak mahkeme hâkimi tarafından incelenebileceğinin belirtildiği ve ondan sonra hâkim Kadir Kayan'ın arama yaptığı belirtildi. Yapılan ilk aramada herhangi bir bilgiye ve belgeye el konulmadığı, dışarı çıkartılmadığı belirtilirken, yapılan tüm işlemlerin de tutanak altına alındığı kaydedildi. Daha sonra mahkemenin 22 adet yazılı belgeye el konulmasına ve incelemeye konu hard disk imajlarının mühürlenerek Cumhuriyet Savcılığı'na emanet edilmesine karar verdiği kaydedilen açıklamada, bunun üzerine belgelerden 7 tanesinin devlet sırrı niteliğinde olabileceğinden savcılık yerine Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki özel bir odada mühürlenerek muhafaza altına alındığı belirtildi.

MAHKEME KARARI
El koyma kararına itiraz edildiği fakat mahkeme kararıyla 22 adet evrakın 11 Şubat 2010'da savcıya verildiği, el konulmak istenen 1.5 terebaytlık hard disk imajının da Genelkurmay'da bırakıldığı kaydedildi. Ayrıca iki nüsha olarak alınan imajlardan birinin Destek Kıtaları Grup Komutanlığı'nda, diğerinin de Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda savcılık mührüyle muhafaza altına alındığı ifade edildi. Ardından 3 yıl boyunca imajlarla ilgili olarak savcılıktan herhangi bir talep gelmediği vurgulandı. 3 yıl sonra ise savcılığın imajların incelemek üzere Adalet Bakanlığı'na getirilmesini talep ettiği, bunun üzerine de imajın askeri sınırların dışına çıkarılarak savcılığa teslim edildiği ifade edildi. Belgeler savcılığa teslim edildikten sonra 17 Temmuz 2014'te imajın akıbeti hakkında savcılıktan bilgi istendiği ve 6 Ağustos 2014'te verilen yanıtta adli emanete alındığı ve incelenmesine başlanmadığı, soruşturmanın devam ettiği bilgisinin verildiği belirtildi. Haberlerde iddia edildiği gibi belgelerin bir kopyasının sızdırılması Adalet Bakanlığı'na ait bir binaya götürüldükten sonra gerçekleşti. İddialar üzerine Genelkurmay Başkanlığı soruşturma başlatılması talebinde bulunacak. Soruşturma talebi Milli Savunma Bakanlığı'na iletildikten sonra Bakanlık bilgilerin kopyalanmasına sebebiyet verebilecek bütün kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacak. Bakanlığın da kozmik oda soruşturmasını yürüten Savcı Mustafa Bilgili ve diğer kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacak.