Arjantin'deki Helikopter Kazası

Fransız televizyon kanalı TF1 için hazırlanan televizyon şovunun Arjantin'deki çekimi sırasında iki helikopterin çarpışması sonucu 8'i Fransız 10 kişinin hayatını kaybetmesi dikkatleri şovun detaylarına çekti.

İsveç'ten ithal edilen ve İsveç'te geçen yıl yayınlanmasıyla reyting rekorları kıran Dropped adlı şov programı, zorlu doğa koşullarında dışarıdan hiçbir destek almadan hayatta kalmaya çalışan katılımcıların öyküsünü ekrana taşıyor.
Fransa'da ilk kez yayımlanacak şov için aralarında olimpiyat madalyalı yüzücü Camille Muffat, olimpiyat madalyalı boksör Alexis Vastine ve yelken şampiyonu Florence Arthaud'un da bulunduğu toplam 8 Fransız sporcu seçilmişti.
Program formatına göre, 4'er kişilik 2 ayrı grupta yarışan sporcular, gözleri bağlı şekilde, su ve yiyeceğin olmadığı zorlu bir coğrafyaya bırakılacak ve hayatta kalmaya çalışacaktı. Kadrosu henüz birkaç hafta önce belli olan programın ilerleyen aylarda yayınlanması bekleniyordu.
Şovun kadrosunda 3 ünlü sporcunun yanı sıra yüzücü Alain Bernard, bisikletçi Jeannie Longo, furbolcu Sylvain Wiltord, snowboardcu Anne-Flore Marxer ve patenci Philippe Candeloro da yer alıyordu. Bu 5 sporcu kaza sırasında helikopterlerde değildi.
Helikopterlerde 3 sporcu ve 2 Arjantinli pilotun yanı sıra yayın ekibinde yer alan 5 kişi yer alıyordu.
- "Lanetli yapım şirketi"
Programın çekimlerine henüz başlanmışken yaşanan bu kaza, Dropped'un yapımcısı ALP şirketinin 2 yıl önce yayınladığı başka bir programda meydana gelen kazayı akıllara getirdi.
Aynı şirketin yapımını üstlendiği "Survivor" formatında Koh Lanta isimli reality şovun çekimlerinde 25 yaşındaki bir yarışmacı kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.
Olayın ardından, programın doktoru olarak görev yapan 38 yaşındaki doktor Thierry Costa, hakkındaki eleştiriler yüzünden, olaydan 1 hafta sonra arkasında bir not bırakarak intihar etmişti. Olaydan 2 yıl sonra Dropped'un çekimlerinde yaşanan kazayla Fransız basını ALP hakkında "lanetli yapım şirketi" yorumunda bulundu.
- Kardeşini 2 ay önce kaybetmişti
Fransız basınında "Fransa'nın kayan yıldızları" şeklinde nitelenen 3 madalyalı sporcudan biri olan 25 yaşındaki Camille Muffat 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda 400 metre serbest yüzme rekoru kırarak altın madalya kazanmıştı. Fransa'nın en gözde sporcuları arasında yer alan Muffat tek bir olimpiyat oyununda 3 madalya birden kazanan 3 Fransız sporcu arasında yer alıyordu. Muffat aynı zamanda 2013 yılında da Fransız nişanı Legion d'Honneur'a layık görülmüştü.
Kazada yaşamını yitiren 28 yaşındaki boksör Alexis Vastine de 2008 yılında Pekin Olimpiyat Oyunları'nda bronz madalya kazanmıştı. Vastine'nin en büyük hayalinin gelecek yıl Rio'da yapılacak Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanmak olduğu biliniyordu. Genç sporcunun 21 yaşındaki kız kardeşi Celie ise ocak ayında bir trafik kazasında yaşamını yitirmişti.
Ölümüyle Fransa'yı yasa boğan diğer bir sporcu 57 yaşındaki Florence Arthaud ise dünyanın en iyi yelkencileri arasında yer alıyordu. Erkek egemen bir spor dalı olarak tanınan yelkenle uğraştığı için kendisine "Atlantik'in Gelini" lakabı takılmıştı. Arthaud, dünyanın en zorlu yelken yarışları arasında kabul edilen Route de Rhum'u 1990 yılında kazanmıştı. Ünlü yelkenci 2009 yılında da "Özgürlüğün Rüzgarı" isimli otobiyografisini yayımlamıştı.
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'in bin 170 kilometre kuzeybatısında Villa Castelli bölgesinde meydana gelen kazada helikopterlerde bulunan 10 kişiden kurtulan olmamıştı. Kazada 3'ü sporcu olmak üzere 8 Fransız vatandaşı ve 2 Arjantinli pilot hayatını kaybetmişti. Kazanın nedeni henüz bilinmezken olayla ilgili Paris'te soruşturma başlatıldı.
Şubat ayında Arjantin'in Patagonya bölgesinde yer alan buzul kenti Ushuaia'da başlayan programın çekimlerine dağlık La Rioja bölgesinde devam ediliyordu.
Kaynak: AA