Akbank'a Sosyal Sorumluluk Ödülü

Akbank, dünyanın önde gelen bağımsız düşünce kuruluşlarından ABD merkezli Dış Politika Derneği'nin (Foreign Policy Association) prestijli Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü'ne layık bulundu.

Akbank açıklamasına göre, Akbank adına ödülü, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, New York'ta, Dış Basın Derneği yönetimi ve üyeleri, ABD fikir önderleri ve gazetecilerin katılımıyla düzenlenen törende aldı.
Akbank'ın kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili bilgi veren Suzan Sabancı Dinçer, gelmiş geçmiş tüm Akbank çalışanlarına ithaf ettiği ödülü alırken yaptığı konuşmasında Akbank'ın genlerinde Sabancı Grubu'nun Kurucusu Hacı Ömer Sabancı'nın "Bu topraklardan kazandığını bu toprakların insanlarıyla paylaşmalısın" felsefesinin yattığını belirterek şunları kaydetti:
"Akbank olarak bizim en temel sosyal sorumluluğumuz, ekonomik sürdürülebilir değer yaratmaktır. Biz paydaşlarımıza değer yaratarak istihdam sağlıyoruz, müşterilerimizin yatırımlarını finanse ediyoruz, ülkemizin ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Borsaya kote 421 şirket arasında Akbank piyasa değerinde ikinci sırada. Son 10 yılda net karda ve ödenen vergide çoğunlukla ilk 5 içinde yer aldık. 16.000 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ülkemizde verilen toplam kredilerin yüzde 11'ini biz veriyoruz. Ülkemizde yönetilen varlıklarda payımız yüzde 10. Ticaretteki payımız da yine yüzde 10. Biz Akbank olarak Türk ekonomisinin temel taşlarından biriyiz. Paydaşlarımıza, ülkemize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza ve müşterilerimize sağladığımız sürdürülebilir değer bizim bir numaralı sosyal sorumluluğumuz."
Akbank'ın sosyal sorumluluk anlayışının kapsamının iş faaliyetleri ve onların etkileriyle sınırlı olmadığını ifade eden Dinçer, sosyal sorumluluk anlayışlarının kapsamının iş faaliyetleri ve onların etkileriyle sınırlı olmadığını, bir de toplumsal alanda sürdürülebilir değer yaratmak için yaptıkları çalışmalar bulunduğunu kaydetti.

Dinçer, Akbank olarak kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarını dört ana başlık altında sürdürdüklerini belirterek, "Eğitim ve gençlik, çevre, kültür-sanat ve girişimcilik... Eğitim ve gençlik faaliyetleri alanında Akbank'ın dahil olduğu en önemli proje tabii ki Sabancı Üniversitesi. Akbank'ın Sabancı Üniversitesi'ne kuruluşundan beri direkt nakit bağış toplamı 75 milyon dolar düzeyindedir. Ayrıca kuruluşunda üniversiteye bağışlanmış Akbank hisseleri var. 2005 yılından itibaren 2014 yılı dahil üniversitenin aldığı temettülerin toplam tutarı 6.8 milyon dolar" bilgisini verdi.
Sabancı Üniversitesi ve Akbank iş birliği kapsamında ayrıca 2012 yılından bu yana KOBİ ve mikro işletmelerin sağlıklı büyümeleri için "Girişimci Geliştirme Programı" nın ve 2014 yılından itibaren de "Aile Şirketleri Akademisi" nin hayata geçirildiğine işaret eden Suzan Sabancı Dinçer, sürekli gelişim ve yenilikçiliğin en önemli paydaşlarından olan gençlerle birlikte düşünmek ve Türkiye'nin geleceği için birlikte değer yaratmak amacıyla 2008 yılının Eylül ayında "Akbank Düşünce Kulübü"nü kurduklarının altını çizdi ve kulübün tüm Türkiye'den üçüncü sınıftaki üniversite öğrencilerinin başvurusuna açık olduğunu belirtti.

Ayrıca Akbank olarak, finansal okuryazarlığın artırılması ve tasarrufun teşvik edilmesi yönündeki çalışmaları desteklediklerini aktaran Dinçer, "Akbank Ekonominin Kahramanı Çocuklar' Projesi bu kapsamda 2012 yılında hayata geçti. Kalıcı alışkanlıkların kazanıldığı yaşlarda çocuklara ulaşarak, onların bilinçli tüketici olmalarına katkıda bulunmayı, tasarruf konusunda bir bilinç ve farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin arasında "çevre"nin özel bir yeri bulunduğunu vurgulayan Suzan Sabancı Dinçer, "Yatırımcılarımızın, çalışanlarımızın, müşterilerimizin ve tüm paydaşlarımızın güvenini kalıcı kılabilmenin yolunun sorumlu ve şeffaf bankacılık anlayışından geçtiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Dinçer, 2009 yılında mevduat bankaları arasında Türkiye'de bir ilke imza atarak "Sürdürülebilirlik Raporu"nu, Küresel Raporlama Girişi (GRI) gibi küresel olarak kabul görmüş raporlama standardında yayınladıklarını ve aralıksız devam ettirdiklerini belirterek, GRI7nın yeni nesil Sürdürülebilirlik Raporlama İlkeleri G4'ün Türkçe çeviri ve tanıtım çalışmalarının da Türkiye'de Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni ilk imzalayan banka olarak kendi destekleriyle başladığını ifade etti.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya hedefiyle, 2010 Ocak ayında, dünyanın en kapsamlı ve prestijli çevre projesi olan Karbon Saydamlık Projesi'ni (Carbon Disclosure Project CDP) Sabancı Üniversitesi ile birlikte Türkiye'de hayata geçirdiklerini de hatırlatan Dinçer, "Türkiye'de uluslararası standartlara uygun ilk sera gazı emisyonu raporlaması taahhüdünü veren şirket olarak, CDP 2010 Global 500 raporuna da ülkemizden giren ilk ve tek kurum olduk. Beşincisini 2014 yılında sunduğumuz Karbon Saydamlık Projesi (CDP) raporumuzla, bankamızın iklim değişikliği stratejilerini ve karbon emisyonları verilerini açıklıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarının dördüncü başlığının da girişimcilik olduğunun altını çizen Dinçer, şunları kaydetti:
"Akbank olarak büyüyen ekonomilerin en önemli bileşenleri arasında önemli yeri olduğuna inandığımız girişimciliğin desteklenmesine de büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda farklı proje ortakları ile farklı projeler yürütüyoruz. Gelişmekte olan ülkelerdeki etkin girişimcileri destekleyerek, ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Endeavor ile işbirliğimiz kapsamında Endeavor'ın seçtiği etkin girişimciler için bir kredi havuzu açtık. Girişimcilere destek olmak için Sabancı Üniversitesi ile de Akbank Girişimci Geliştirme Programı'nı yürütüyoruz. Programa kabul edilen KOBİ'ler için mini MBA programı sayılabilecek 5 günlük eğitimde; yalın yönetim, liderlik, finans, strateji, inovasyon, hukuk, fikri mülkiyet, kamu destekleri ve pazarlama konusunda temel bilgiler veriyoruz. KAGİDER'in kuruluşunda birebir rol oynadık; ben şahsen kurucularından biriydim. Kadın girişimciliğe büyük önem veriyoruz; ekonomimizin tam potansiyelini kullanabilmek için kadın girişimcileri destekliyoruz"
Dinçer, Akbank çalışanlarının çeşitli gönüllülük projeleriyle hem kurumsal hem de bireysel sosyal sorumluluk adına muazzam çalışmalar yaptığını vurgulayarak, bu kapsamda Türkiye'nin dört bir yanındaki çalışanları ve onların aileleri, müşterileri ve iş ortakları ile birlikte birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Türkiye'nin dört bir yanında belirledikleri gönüllü liderlerin de desteği ile İstanbul dışında da birçok gönüllülük projesi gerçekleştirdiklerini anımsatan Dinçer, şöyle devam etti:
"Akbank Gönüllüleri şu ana kadar pek çok proje gerçekleştirdi. Görme engelliler için kitap okuma, hayvan barınağı ziyaretleri ve yardımları, kitap toplama kampanyaları, Avrasya maratonunda Sivil Toplum kuruluşları yararına maraton koşusu, Belgrad Ormanı çevre temizliği, Sabancı Center ve Akbank Bankacılık Merkezi'nde sivil toplum kuruluşları yararına stand alışverişleri, Sabancı Center yakınlarındaki ilköğretim okullarında İngilizce dersleri gibi gönüllülük faaliyetleri bunlardan bazıları. Akbanklı gönüllülerin gerçekleştirdiği son etkinlikler arasında Doğu Karadeniz Bölgesi Gönüllülerinin Trabzon'daki okul boyama ve ihtiyacı olan okullar için oyuncak toplama etkinlikleri ve Bir Dilek Tut Derneği iş birliği ile hayati tehlike taşıyan çocuklar için dilek gerçekleştirme organizasyonları bulunuyor."
Kaynak: AA