İç Güvenlik Paketi’ne Eleştiri

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Merkez İlçe Eş Başkanı İsmail Sihat Kaya, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İç Güvenlik Paketi’ni eleştirdi.

İç Güvenlik Paketi’ne Eleştiri

Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önünde yapılan basın açıklamasına Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Nurullah Çiftçi, HDP İl Eş Başkanı Rahmi Temel, DBP İlçe Eş Başkanı Cevahir Çiftçi, Kent Konseyi İl Eş Başkanı Perihan Kahraman ve ilde bulunan 38 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

HDP Merkez İlçe Eş Başkanı İsmail Sihat Kaya, insan hakları sözleşmelerinde ve Anayasa'da belirlenen temel haklara yönelik saldırıların topyekun sürdüğünü söyleyerek, "Tutuklamanın ve iletişimin tespitinin kolaylaştırılarak kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının, avukatların dosyaya ulaşımı engellenerek savunma hakkının özünü ortadan kaldıran ‘Yargı Paketi’nin arkasından gelen İç Güvenlik Paketi’ne, sadece polisin yetkilerini artıran bir düzenleme olarak bakmak eksik kalır. Söz konusu tasarının yasalaşması halinde, asgari içeriği güçler ayrılığı, temel haklar, hukuki güvenlik ilkesi yok edilen ve anayasal düzenin ortadan kaldırıldığını söylemek abartılı bir yorum olmayacaktır. Sadece, suç ve ceza alanındaki yargısal faaliyetin, vali, kaymakam ve kolluktan oluşan idari birimlere devrini öngören İl İdare Kanunu'ndaki değişiklik dahi rejimin iyiden iyiye bir polis devleti olacağını gösteriyor. Tasarının yasalaşması halinde mevcut durumda iyice zedelenmiş olan güçler ayrılığı ilkesi neredeyse ortadan kalkacak, polisin ve idarenin her an, yaşamın her alanına kontrolsüz biçimde nüfuz etme yetkisiyle donatıldığı yeni bir aşamaya geçilmiş olacak. Sözde İç Güvenlik Paketi, Kürtlerin, Alevilerin ve demokrasi güçlerinin Türkiye’yi demokratikleştirme çabalarına büyük bir darbedir. Daha yasalaşmadan TBMM Genel Kurulu’nun güvenliğini ortadan kaldıran, başta kendi seçilmişlerimiz olmak üzere, tüm muhalif kesimlere karşı saldırı ve şiddet uygulama gerekçesi olarak kullanılan sözde güvenlik paketinin geri çekilmesini istiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA