Muğla'da Çift Başlı Buzağı Doğdu

Milas ilçesinde bir inek çift başlı buzağı yavruladı.

Bahçeburun Mahallesi'nde hayvancılıkla geçimini sağlayan Mehmet Birol, ineğinde doğum sancısı başlayınca veteriner hekime haber verdi. Veteriner hekim tarafından sezaryenle alınan buzağının çift başlı olduğu görüldü.

Veteriner hekim Mevlüt Kiriş, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğum öncesi inekte anormallik görmesi üzerine sezaryen yapmaya karar verdiğini kaydetti.

İki başlı buzağının organlarının hepsinin gelişimini tamamladığına dikkati çeken Kiriş, "İki başta da ikişer göz, kulak, ağız, burun yer alıyor. Ayrıca iki boyun bulunuyor. Literatürde bu olay 'yapışık simetrik ikizler vakası' olarak biliniyor. Ancak buzağı doğumdan kısa süre sonra öldü" dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Çetin de Milas ve Yatağan çevresinde son dönemde doğum anomalilerine daha sık rastlandığına dikkati çekti.
Bölgede katı yakıt kullanılan termik santraller ve hava kirliliğinin bu tür doğumları tetiklemiş olabileceğini belirten Çetin, şöyle konuştu:
"ABD'de insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, bu tür çift baş şeklinde gerçekleşen vakaların 100 bin doğumda bir görüldüğünü göstermiştir. Bu, genetik ve çevresel faktörler sonucu meydana geliyor. Son yıllarda özellikle Milas ve Yatağan çevresinde sığır, koyun ve keçilerde aşırı anomali vakaları görüldü.

Bölgedeki santrallerin ve katı yakıt tüketiminin yarattığı hava kirliliği, bunun nedeni olabilir. Burada gerçekleşen anomali vakalarının nedenlerinin ortaya koyulması adına bölgeyi kapsayan bir araştırma yapılabilir"

Kaynak: AA