EXPO 2016 13'Üncü Olağan Konsey Toplantısı

Expo 2016 Antalya 13’üncü Olağan Konsey Toplantısı’nda konuşan Antalya Valisi Muammer Türker, "Expo 2016 kulesi dışında tüm yapılar yıl sonuna kadar yetişecek. Yetişmeyeceği yönündeki tartışmalar bizi üzüyor. Raylı sistem de Expo açılışına yetişecektir" dedi.

EXPO 2016 13'Üncü Olağan Konsey Toplantısı
Expo 2016 Antalya Yönetim Kurulu Toplantısı, Antalya Valisi Muammer Türker, Expo Antalya Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla ilk defa bin 121 dekarlık Expo alanında gerçekleştirildi.

Genel Sekreter Yardımcısı Faik Akturan, Expo çalışmalarının son haliyle ilgili bilgi verip devam eden çalışmaların son aşamalarını görsellerde anlattı. Akturan, Expo’nun tanıtımıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgi vererek, "Önemli festival ve etkinliklerde mutlaka yer aldık. Şehrin her alanında yer almaya çalışıyoruz. Düden Parkı, Karaalioğlu Parkı, Cam Piramit, Antalya Otogarı gibi alanlarda yer alarak Expo bilincini yerleştirmeye çalışıyoruz" dedi.

"EXPO YETİŞECEK Mİ TARTIŞMALARI BİZ ÜZÜYOR"

Expo çalışmalarını değerlendiren Antalya Valisi Muammer Türker, yıl sonuna kadar Expo Kulesi dışındaki bütün yapıların tamamlanacağını söyledi.

Düzenli bir çalışmayla yaz kış demeden çalıştıklarını da ifade eden Vali Türker, "Çok önemli olmayan ufak tefek sarkmalar dışında bu sene sonunda kule hariç bütün yapıları bitireceğiz. Kule de planladığı gibi gidiyor. Yağmur, kış, sıcak demeden çalışılıyor. Düzenli bir çalışma yapılıyor" dedi.

Expo’nun yetişmeyeceği yönünde haberlerin yer aldığına değinen Türker, bu tür algıya üzüldüğünü de belirterek şöyle konuştu: "Zaman zaman Expo yetişecek mi yetişmeyecek mi tartışmasını özellikle yerel basında sıkça görüyorum. Bunu görmek bizi üzüyor. Doğrusu bu düşünce Expo’ya da Antalya’ya da zarar veriyor. Bizim bundan sonra yapımlardan ziyade buradaki faaliyetlere odaklanmamız lazım. Oldukça güzel faaliyetler var. Expo sonrası döneme de odaklanmamız lazım. Sonrasında Antalya olarak bundan faydalanmamız lazım. Bu çerçevede Expo sahasının dışında olmasına rağmen Expo için hız kazanan raylı sisteme bakacak olursak ben ilgililerle görüştüğümde bu projenin alt yapısının sağlanacağı yönünde bilgi aldım. Ulaştırma Bakanlığı alt yapısını yapacak Antalya Büyükşehir Belediyesi de çekici araçlarını getirecek ve Antalya, raylı sisteme Expo sayesinde kavuşmuş olacak."

"KATILIMCI ÜLKE REKORU ANTALYA’DA"

Expo 2016 katılımcı ülke sayısının 42 olduğunu da belirten Vali Türker, şu ana kadar en kalabalık katılımın 35 ülkeyle yapıldığını ve Expo 2016 Antalya’nın bu rekoru geçtiğini söyledi.

Fakir ülkelerin katıldığı eleştirilerine de Vali Türker, "Küçük ve ülkelerin katıldığı yönündeki eleştirilere bakacak olursak herhangi bir ülkenin bayrağının Expo alanında dalgalanması bizim için önemlidir. Hollanda katılacak. Böyle bir botanik Expo’ya Hollanda’nın katılması önemli. İtalya, Hindistan Endonezya, Çin, Güney Kore, Macaristan bunlar önemlidir" diye karşılık verdi.

EXPO SONRASI SERGİ ALANININ DURUMU

Vali Türker, Expo alanının açılışın ardından geçecek 6 aylık süre sonunda ne yapılacağına ilişkin, "Kanuna göre Tarım Bakanlığı’na devredilecek. Ancak bakanlığın burayı ne yapacağına ilişkin bir bilgi yok. Devredebilir ya da işletebilir. Devredecekse bile kimse devredeceği şu an için belli değil. Önemli olan buranın yaşayan bir Expo alanı olarak varlığını sürdürmesidir. Tüm bu kararlar ilerleyen dönemlerde alınacaktır" dedi.

Amaçlarının daha yeşil bir Antalya olduğunu belirten Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Çiçek açan şehirler projesinde daha önceleri ilk defa katılan ve katılır katılmaz birinci olan başka bir şehir yoktu. Biz çiçek açan şehirler yarışmasında Antalya olarak ilk defa katıldık ve birincilikle ayrıldık" diye konuştu.

KOPYA LOGO TARTIŞMASI

Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen’in, Expo’nun yeni tipografik logosunun 2015 yılında yapılan Milano Expo’suna benzediği eleştirilerine, Expo 2016 Antalya Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez açıklık getirdi. Eleştirileri saygıyla karşıladığını belirten Suiçmez, "Aslında Milano’ya benzediği konusundaki eleştirisinde haksız sayılmazsınız. Bu tür eleştirileri bir yere not alacağımız ve bunu saygıyla karşılıyorum. Eksik yaptığımız şeylerden geri adım atmak bizim için küçüklük değil bir onurdur. Bu ülkeye yakışan bir organizasyon bizim için onurdur. Karayollarının levhalarında mevzuat nedeniyle logo kullanamıyoruz, tipografi bu konuda daha uygun oluyor. Milano örneğine gelince zaman zaman esinlenme olabilir. Bu nedenle eleştirinize hak veriyoruz" dedi.

Kaynak: İHA