Ankara İtfaiyesi'nin Şampiyon K-9 Köpekleri

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın K-9 köpekleri Chivas ve Pasha, Samsun AFAD tarafından düzenlenen "Canlı İnsan Arama Köpekleri Türkiye Şampiyonası”nda ikinci ve dördüncü oldu. Köpeklerin uzmanlık sertifikaları, Ankara’da düzenlenen törenle verildi.

Ankara İtfaiyesi'nin Şampiyon K-9 Köpekleri
Samsun AFAD tarafından 9-27 Kasım günleri arasında Samsun’da özel niteliklere sahip 36 K-9 arama kurtarma köpeğinin katıldığı "Canlı İnsan Arama Türkiye Şampiyonası"na Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı da özel olarak eğittiği 2 cins köpekle katıldı.

Şampiyonaya katılan 6 yaşındaki Chivas (Alman çoban) Türkiye ikincisi olurken, 6 yaşındaki Pasha (labrador red river) Türkiye dördüncüsü olarak "Uzman K-9 Arama Kurtarma Köpeği" sertifikası kazandı. Dinçer Gülbağ, Ersin Ünver ve Mehmet Bayram Alptuğ’dan oluşan İtfaiye Daire Başkanlığı eğitmenlerinin yetiştirdiği K-9 arama köpeklerinin uzmanlık sertifikaları, Ankara AFAD Merkezi’nde yapılan törenle AFAD Başkanı Fuat Oktay tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi’ye takdim edildi.

Sınava katılan 36 K-9 arama kurtarma köpekleri çeviklik parkurları, tırmanma aparatları, yüksek ve oynar hareketli düzlemlerde denge sağlama, geçiş tünellerinde de yetenek ve kondisyonlarını sergilediler. K-9 arama kurtarma köpekleri, gündüz ve gece koşullarında, değişik şartlarda enkaz altında kalan veya kaybolan canlı insanları bulma ve itaat sınavlarına katıldı.

Tüm sınavları başarıyla tamamlayan 17 K-9 arama kurtarma köpeği sertifika almaya hak kazanarak, canlı insan arama ve kurtarma çalışmalarına etkin şekilde katılabilecek düzeyde olduklarını kanıtladı. Şampiyonada jüri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, AFAD, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı uzmanlarından oluştu.

SİPAHİ: "HER AN GÖREVE HAZIRIZ"

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın uzman kadrosu ve özel eğitimli köpekleriyle her an göreve hazır olduklarını belirterek, "Ekibimiz, Ankara’nın ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde meydana gelen göçük, çökme ve diğer doğal afetlerde enkaz altında kalan canlıların kurtarılmasında başarılı çalışmalara imza atıyor. Uluslararası standartlarda yetiştirdiğimiz 5 adet K-9 arama ve kurtarma köpeğimiz, her türlü zor görevi yüklenebilecek kapasiteye sahip bulunuyor. 2 arama kurtarma köpeğimizin eğitimi de devam ediyor" dedi.

İtfaiye Daire Başkanlığı’nın kazandığı başarılarla dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen K-9 arama ve kurtarma köpekleriyle ilgili yarışmalara ve çeşitli uluslararası organizasyonlara davet edildiğini bildiren Celil Sipahi, "Son olarak Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu Arama Köpekleri Komisyonu tarafından Şubat ayında düzenlenen ’Uluslararası Köpekli Doğa Araması Sınavı’nda K-9 köpeklerimiz ikincilik ve üçüncülük kazandı" diye konuştu.

Kaynak: İHA