Samsun İmam Hatip Okulları Nitelik Tespiti Ve Hedef Belirleme Çalıştayı

Vali Şahin: "Eğer iyi insan yetiştirirsek bu kişi zaten iyi Müslüman olur. Bizim ciddi anlamda kendimizi gözden geçirmemiz gerekiyor"

Samsun'da, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Samsun İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (SAMİMDER) tarafından "İmam Hatip Okulları Nitelik Tespiti ve Hedef Belirleme Çalıştayı" yapıldı.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında, bu tür toplantıların önemli olduğunu söyledi.

Okullarda iyi insanlar yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, "Eğer iyi insan yetiştirirsek bu kişi zaten iyi Müslüman olur. Bizim ciddi anlamda kendimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Bizlerin yeni bir ruhla, yeni bir heyecanla çocuklarımızı yetiştirmek adına elimizden ne geliyorsa ortaya koymamız gerekiyor. Bizim iyi insan yetiştirmekle ilgili sorunumuz var. Bunun önüne geçmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Kendisinin okul yıllarında su bulmakta bile zorlanıldığını anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Ben yatılı okurken bizlere su vermediler. Şimdi Allah razı olsun, belediye başkanı arkadaşlar öğrenciler için bütün imkanlarını seferber ediyor. Sizlerin çok kaliteli öğrenci yetiştirmek, öğrencilerin de çok kaliteli insan olma yolunda gayret sarf etmeleri gerekiyor. İyi ki bu çalıştayda nitelik konusunu önce seçmişsiniz ama bundan sonraki çalıştayda nicelik konusunu işleyelim. Yani sayısal olarak öğrencileri artırmakla ilgili kimin eksikliği var, bundan sonra bunu tartışalım. Bizim iyi eğitim almamız durumunda en azından sağlıklı İslami bir bilgiyi onlara aktarma şansımız olur. Bizim temel sorunuz kitap okumayla ilgili bir çıkmazımız var."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Samsun'a geldiğinde, kendisine Rusça eğitim verilen imam hatip okulları açılması için öneride bulunduğunu bildiren Şahin, bugün Türkiye ile Rusya arasında sorunlar yaşandığını, Rusya'da yoğun bir Müslüman nüfusu olduğunu belirtti.

"Bazı satılıklar da gidiyor 'sizin yanınızda savaşırız' diye Putin’in önünde eğiliyorlar" ifadesini kullanan Şahin, şöyle konuştu

"Geçen Ukrayna'dan bir yazar diyor ki 'Son dönemlerde Rusların, Putin'in bize bir katkısı oldu. Bizde Ukraynalılık, Ukrayna vatandaşı kavramı bitmişti. Biz dünya vatandaşı olmuştuk. Ne zaman Rusya bizi bombalamaya başladı, Ukrayna'da artık Rusça değil, Ukraynaca konuşulmaya başlandı. Ruslara karşı tavır alındı ve milli benliğimize kavuştuk'. Şimdi Rusya'da Putin, Türkiye aleyhine bir sürü açıklama yapıyor. Hiçbir Rus yazarı ya da gazeteci çıkıp da Putin'i eleştirmiyor. 'Milli birlik ve beraberlik zamanı' diyor. Bizdeki Putinistler, Putinciler, Putin severler 'Ya arkadaş Putin, bize dokunma ama işte Cumhurbaşkanı ile uğraş' diyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey göremezsiniz. Onun için bizim iyi insan yetiştirmekle ilgili sorunumuz var. Bunu ortaya koyacağız."

İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin de Samsun'daki imam hatip okullarının gerek sayısal, gerekse niteliksel olarak geliştirilmesi için hem sivil toplum kuruluşları hem de yerel yönetimlerle işbirliği halinde çalıştıklarını ifade etti.

Girgin, "Bu yıl 4 lise ve 9 ortaokul olmak üzere toplam 13 imam hatip okulu açtık. İmam hatip okullarımızda şu anda 25 bin öğrencimiz var. Hem liselerde hem de ortaokullarda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğumuzu da söyleyebilirim" dedi.

SAMİMDER Başkanı Abdulkadir Yeşil de imam hatiplilerin toplumun her kesiminde olması gerektiğini vurgulayarak, "Toplumda bir imam hatipli esnaf görmek istiyorum. İmam hatipli tezgahtar görmek istiyorum. Bunun en önemli sebebi, sorunumuz olan helal ve haramı bilen insan lazım bize" diye konuştu.

Çalıştaya AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz, İmam Hatip Okulları Müdürleri ve öğretmenler ile diğer davetliler katıldı.
Kaynak: AA