Ankara'da 160 Engellinin Dolandırıldığı İddiası

Sağır ve dilsiz 160 kişiyi, "kurdukları kooperatifle konut sahibi yapma" ve "bankadan çektirdikleri kredilerle yatırım yaparak kar payı dağıtacakları" vaadiyle dolandırdığı iddia edilen 12 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu

ANKARA - Sağır ve dilsiz 160 kişiyi, "kurdukları kooperatifle konut sahibi yapma" ve "bankadan çektirdikleri kredilerle yatırım yaparak kar payı dağıtacakları" vaadiyle dolandırdığı iddia edilen 12 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Mağdurlar adına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan avukat Fatma Şüküroğlu, adliye önünde yaptığı açıklamada, Ankara'da bir firma sahibi ile ortaklarının 160 işitme engelliye bankaların değişik şubelerinden yaklaşık 550 tüketici kredisi çektirdiğini ileri sürdü.

Kredilerin banka şubelerinde şüpheliler tarafından elden alındığını savunan Şüküroğlu, şunları iddia etti:

"Birtakım yatırımlara yönlendirilip 6 ayda bir kar payı vereceğiz vaadiyle kandırılmış. Bu dolandırıcılık, 2013 Temmuz ayından beri başlamış ve 2015 yılının ortasına kadar devam etmiş. Nisan ayına kadar kredilerin tüm taksitlerini şüpheliler ödemişler. Nisan ayı itibariyle hiçbir ödeme yapmamışlar. Bütün engellilerin maaşları haciz edilmiş. 520 kredinin şu anda tahminen 350 adeti icra takibinde. Tüm engellilerin maaşları haciz ediliyor. Şu anda hiç maaş alamayan pek çok engelli aile var."

Engellilerin kurulan kooperatif üzerinden dolandırıldığını savunan Şüküroğlu, "160 engellinin bir çoğuna proje ortaklığı adı altında bir takım belgeler imzalatıp ceplerindeki bin liraya kadar almışlar. Hiçbir engelliye de ne kar payı, ne proje ortaklığı gibi bir şey ödememişler. Açıkça dolandırmışlar. Bugün, biz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bu dolandırıcılığın takip edilmesi hususunda suç duyurusunda bulunduk" ifadesini kullandı.

Bir kişiye aynı gün 10 ayrı bankadan kredi verilmesinin manidar olduğuna dikkati çeken Şüküroğlu, ihmali bulunan banka çalışanlarının da cezalandırılmasını talep etti. Şüküroğlu, kredi veren bankaların üst düzey yöneticilerinden de sosyal duyarlılık kapsamında engellilere destek vermesini istedi.

- Suç duyurusu dilekçesi

Müştekilerin tümünün sağır ve dilsiz olduğu bildirilen suç duyurusu dilekçesinde, firma sahibi İ. A. ile kardeşi İ.A'nın da arasında bulunduğu 12 kişinin, müvekkillerine 15 ayrı bankanın 45 şubesinden yaklaşık 10 milyon lira ile en az 550 adet tüketici kredisi çektirip ellerinden alınarak dolandırdığı ileri sürüldü.

Şüphelilerin, engellilere bankalardan kredi çekerek kendilerine vermelerini istedikleri savunulan dilekçede, "Bu paraları kendi yatırımlarında kullanarak çok para kazanacaklarını, kredilerin taksitlerini şüphelilerin kendilerinin ödeyeceğini, kredi çeken engelliye de her 6 ayda bir çektikleri kredi tutarının yüzde 20'si kadar kar payı ödeyeceklerini vaat etmişlerdir" denildi.

Dilekçede, şüphelilerin, "suç işlemek için örgüt kurmak, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, emniyeti suistimal, zimmet, yanıltıcı ve gerçeğe aykırı içerikli özel evrak düzenletmek ve imzalatmak, evrakta sahtecilik, resmi evrakta sahtecilik, suçtan edinilen mal varlığını aklama" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılması için kamu davası açılması talep edildi.

Ayrıca dilekçede, şüphelilerin mal varlığına el konularak, kayyum atanması da istendi.
Kaynak: AA