İkinci Baharlarına Ebruyla Renk Katıyorlar

Türk Kızılayı Akçakoca Yaşlılar Konukevinde kalan 15 yaşlı, Halk Eğitim Merkezince açılan ebru kursunda sanat aşklarını ortaya çıkardı.

Osmaniye Mahallesi'ndeki konukevinde yaşamlarını sürdüren yaşlıların talepleri üzerine, Türk Kızılayı, Akçakoca Kaymakamlığı Halk Eğitim Merkezi ve Doğa, Hayvan, İnsan, Hepsi Can (DOHAYCAN) Derneği tarafından geliştirilen proje kapsamında ebru sanatı kursu düzenlendi.

Kurs, 49 kişinin yaşadığı konukevinin toplantı salonunda Halk Eğitim Merkezi eğitmeni tarafından veriliyor. Etkinliğe katılan ve yaşları 65 ile 100 arasında değişen 15 kişi, ellerine aldıkları fırçalarla özgür çalışmalar yaparak içlerindeki sanat aşkını kağıda döküyor.

-"Ahşap boyama ve taş boyama etkinliklerimiz olacak"

Kurs hakkında AA muhabirine bilgi veren Konukevi Müdürü Dilek Aydoğan Direk, projenin yaşlılardan gelen talep üzerine geliştirildiğini belirtti.

Yaşlıların motivasyonunu arttırmak ve dışarıdan gelen misafirlerle moral bulmalarını sağlamak amacıyla yola çıktıklarını vurgulayan Direk, şöyle devam etti:

"Halkımızla yaşlılarımızı kaynaştırma adına, kitlesi geniş hedeflenen bir proje düşünüldü. Yaşlılarımız, kursa zevkle katılıp kendi eserlerini oluşturuyorlar. Projenin devamında ahşap boyama ve taş boyama etkinliklerimiz olacak. Katılım, yaşlılar açısından beklenenin üzerinde. Katılımın fazla oluşu bizi oldukça mutlu ediyor."

Kursa katılan yaşlıların daha önce keşfedilememiş yanlarının ortaya çıktığını vurgulayan Direk, şunları söyledi:

"Yaşlı konuklarımızın hareket kabiliyetlerinin gelişmesi açısında da oldukça etkili bir kurs. Amaçlarımızdan bir tanesi de psikososyal bir faaliyet olmasıydı ve bu açıdan oldukça verim alıyoruz. Katılımları yüksek. Etkinliklerimizi de onların yapabilecekleri el becerilerine yönelik planlıyoruz. Bu etkinlikte yaşlılarımız bakış açılarını ve hissiyatlarını yansıtıyor. Oldukça başarılılar ve istekliler. Hayatlarına bir renk geldi."

- "Becerilerinin farkına varsınlar istiyoruz"

Yaşlılara ebru sanatını öğreten Akçakoca Halk Eğitim Merkezi öğreticisi İsa Ünsal ise kursun yaşlılarla dışarıdaki vatandaşın kaynaşmasını sağlamak amacıyla başlatıldığını anlattı.

Ünal, yaşlıların henüz öğrenme aşamasında olmalarına rağmen güzel şeyler ortaya çıkardıklarını belirterek "İleride daha da güzel şeyler çıkacaktır. Amacımız, profesyonel manada eserler oraya çıkarmak değil, öğrenmek. Burada hem güzel bir vakit geçirsinler hem de becerilerinin farkına varsınlar istiyoruz. Kimin nasıl bir becerisi var bunu ortaya çıkarmadan kimse bilemez. Burada onların çok istekli oluşları belki de içlerindeki gizli kalmış becerilerini de ortaya çıkarmış olacak" diye konuştu.

- "100 yaşındayım ama kendime güveniyorum"

Kursiyerlerden 100 yaşındaki Döndü Beynamlıgil de kurstan oldukça memnun olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Önceki yaşlarımda sanatla hiç uğraşmadım. Eşim fotoğrafçıydı ama bana hiç stajyerlik yaptırmadı. El işi, oya yapıyordum. Bir el becerim var ama hiç resim veya ebru yapmadım. Çok zevkli. Hocamıza teşekkür ediyorum. Bizimle çok ilgileniyor ve güzel öğretiyor. 100 yaşındayım ama kendime güveniyorum. Türk Kızılayına çok teşekkür ediyorum. Burada bize hem bakıyorlar hem de güzel zaman geçirmemizi sağlıyorlar. Bu kurs sayesinde birlikte oluyoruz ve çok güzel zaman geçiriyoruz. Yaptığım resimleri çok beğeniyorum. İleri ki zamanlarda hocamızın da yardımıyla çok daha güzel şeyler yapacağız."

Kaynak: AA