E-Tebligat Başvurusu İçin Son Günler

01.01.2016 tarihi itibariyle başlayacak olan E-Tebligat uygulaması başvurusu için son günlere girildi. Gerekli başvuruyu yapmayan mükellefleri, cezai uygulamalar bekliyor.

Milas Vergi Dairesi Müdürü Fırat Altan, mükellefleri uyardı. 01.01.2016 tarihi itibariyle başlayacak olan e-tebligat uygulaması için son başvuru gününün 31 Aralık 2015 olduğunu hatırlattı.

Altan, Milaslı mükellefleri son gün hakkında uyararak "Geçmişten beri tebligatta yaşanan sorunların giderilmesi için, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından devrim niteliğinde çağdaş bir uygulama olan "tebligatların elektronik ortamda yapılması yani E-Tebligat uygulamasına" 01.01.2016 tarihi itibariyle başlanacak. Mükelleflerin herhangi bir cezai müeyyideyle karşılaşmaması için 31 Aralık 2015 tarihinden önce gerekli başvuruyu yapması gerekiyor” dedi.

BAŞVURU YAPMAYANI CEZAİ UYGULAMALAR BEKLİYOR

Altan, başvuru yapmayanları cezai uygulamaların beklediğini hatırlatarak; “ E-Tebligatla ilgili açıklamalara ve başvuru yollarına Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresinde yer veriliyor. Başvurunun son günlere bırakılması halinde, internet ağlarında yaşanması muhtemel yoğunluk nedeniyle mükelleflerimiz başvuru konusunda sıkıntı yaşayabilir. Biz hiçbir mükellefimizin cezai bir müeyyideyle karşı karşıya kalmasını istemeyiz. Bu nedenle E-Tebligat başvurularında acele edilmesini öneriyoruz” diye konuştu.

E-TEBLİGAT NEDİR?

Elektronik Tebligat, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra nolu Vergi Usul Kanunu genel tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.

E-TEBLİGAT NE ZAMAN BAŞLADI?

E-Tebligat uygulaması 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlayacaktır. Ancak bu tarihten önce E-Tebligat sistemini kullanmak için bildirimde bulunan mükelleflere 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilecek.

E-TEBLİGAT BAŞVURUSU

E-Tebligat başvurusunu, mükelleflerin bizzat kendisi veya kanuni temsilcisi aracılığıyla yapılabileceği gibi E-Tebligat ile ilgili işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekâletnameyle vekili aracılığıyla da yapılabilir.

E-TEBLİGAT YAPILDIĞINDA NASIL HABERDAR OLUNACAK?

E-Tebligat başvurusu yapıldığında ve E-Tebligat gönderildiğinde Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde belirtilen telefon numarasına SMS yoluyla veya bildirilen e-posta adresine mail yolu ile bilgilendirme yapılacak.

E-TEBLİGAT SİSTEMİNDE HANGİ BİLGİLERE ULAŞILABİLECEK?

E-Tebligat sisteminde, Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenerek gönderilen belgeler ile bu belgelere ait gönderim tarihi, tebliğ tarihi gibi bilgilere ulaşılabilecek.

E-TEBLİGAT İLE GÖNDERİLEN BELGELERİN TEBLİĞ ETME SÜRESİ

E-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz.

Vergi mükellefleri, https://intvrg.gib.gov.tr internet adresine giriş yaparak daha önce bildirim ile bildirdikleri elektronik ortamdaki mevcut bilgilerini güncelleyebilecekler.

E-TEBLİGAT SİSTEMİNDEN ÇIKMA

Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dâhil olan vergi mükellefleri sorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. B zorunluluk halleri; ölüm, gaiplik veya tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dâhil) silinmesi gibi durumlarda olmaktadır.

E-TEBLİGAT SİSTEMİNE DÂHİL OLMAMANIN CEZASI VAR MI?

E-Tebligat sistemine dâhil olmak zorunda olan vergi mükellefleri, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 255. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılacak. Vergi mükellefleri re’sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek E-Tebligat gönderimi başlatılacak.

E-TEBLİGAT SİSTEMİNİN YARARLARI

Sistem vergi mükelleflerine şunları sağlayacak; bilgi güvenliği ve kişisel verilerin korunmasını sağlayacak. Hizmet kalitesini arttıracak. Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir. Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilecek. Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim odluğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmayacak. Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken E-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye de katkı sağlayacak. E-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kağıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostu olacak.
Kaynak: İHA