Havza Ziraat Odası Başkanı Genç, Besicileri Uyardı

Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, şap hastalığı nedeniyle besicilerin dikkatli olmasını istedi.

Genç, yaptığı açıklamada, çevre il ve ilçelerde görülen şap hastalığı nedeniyle kentteki hayvan pazarlarının kapatıldığını hatırlattı.

Havza'da 5 mahallede hastalığa rastlandığını bildiren Genç, bu işle uğraşanların hayvan sevklerini durdurmaları uyarısında bulundu. Şap hastalığının sona ermesi için hayvan sevklerinin durdurulmasının önem taşıdığını vurgulayan Genç, şöyle konuştu:

"Her türlü hayvan hareketi, hastalığın kontrol altına alınmasına engel olur. Tüm çiftçilerimizin sıkıntısı büyür. Hayvan hareketliliğinin durdurulması ve karantina kurallarına sıkı sıkıya uyulması gerekiyor. İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün ekipleri yeni tip aşılar ile aşılama yapmakta. İnşallah kısa sürede aşılama çalışmaları ile bu hastalığı atlatırız. Çiftçilerimiz hayvanlarını mümkün olduğunca erken aşılatmalı. Geç yapılan ve hastalığa yakalanan hayvanlara aşı fayda etmez."

Genç, hastalıktan veya hastalık şüphesi ile ölen hayvanların kurallara uygun olarak gömülmesinin de önemine değinerek, "Ölen hayvanların yakılarak yahut derin çukurlara gömülüp üzerine kireç dökülmeli. Bu da hastalığın yayılmasını önlemek adına önemli" dedi.

Kaynak: AA