Diş Hekimi, Taşları Sanata Dönüştürüyor

Ankara'da kamuda diş hekimi olarak görev yapan 43 yaşındaki Canan Çal, deniz kenarından topladığı taşları sanat eserine dönüştürüyor.

Çal, Samsun'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, yolda, dağda, plajda üzerine basılıp geçilen taşları toplayarak, çeşitli tablo ve süs eşyaları hazırladığını söyledi.

Küçüklüğünden beri taşlara ilgisi bulunduğunu anlatan Çal, "Deniz kenarından taş ve deniz kabukları toplar, onlarla oyun oynar, çeşitli şekiller yapardım" dedi.

Üniversite yıllarında merakının daha da arttığını dile getiren Çal, diş hekimi olduktan sonra taşlardan çeşitli süsler yapmaya başladığını kaydetti.

Evinin bir köşesini küçük bir atölye haline getirdiğini belirten Çal, her gün çok sayıda hastanın ağız ve diş sağlığı tedavisini gerçekleştirdiğini, akşam eve gidince, günün yorgunluğu ve stresini taşlarla tablo yaparak attığını vurguladı.

Çal, "Doğal taşlarla tablolar yapmak, huzur ve dinginlik veriyor, pozitif enerjiyle doluyorum. Eserlerimi de bu enerjiyle yapıyorum" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'nin her yerinden taş topluyorum"

Canan Çal, Türkiye'nin her bölgesinden doğal taş ve deniz kabukları toplayarak evine getirdiğini söyledi.

Evinde çok sayıda taş, midye ve deniz kabuğu ile kurumuş çalı çırpı bulunduğunu anlatan Çal, şöyle konuştu:

"Taşları sanat eserine dönüştürmek bana büyük enerji sağlıyor. En büyük desteği ise eşim veriyor. Benimle tatillerde deniz kenarlarında, dere yataklarında taş topluyor. Taş toplarken çok özeniyorum, en farklı ve en güzel taşları seçmeye çalışıyorum. Hobi olarak başladığım taş eserlerini artık profesyonelce yapmaya başladım. Bazen bir günde bir tablo yaparken, bazen haftada bir tablo bitirebiliyorum. Eserlerin çoğunu hediye ediyorum. Eve misafirliğe gelen arkadaşlarıma ve çocuklarına da öğretiyorum. Hayal gücümde ne varsa onu taşlarla şekillendiriyorum. Taşları sanata dönüştürmek, adeta yaşam biçimim oldu."

Bugüne kadar taşlardan 50'nin üzerinde tablo ve çeşitli süs eşyaları yaptığını bildiren Çal, sergi açarak, herkesin eserlerini görmesini sağlamayı hayal ettiğini dile getirdi.

Çal, çalışan herkesin hobisi olması gerektiğini, bunun insana çok daha farklı hissettirdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA