DAİB, Sınır Ticaretinde Yaşanan Sorunları Araştıracak

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nce (DAİB), sınır ticaretinde yaşanan sorunların belirlenmesi amacıyla anket araştırması yapılacağı bildirildi.

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, yaptığı yazılı açıklamada, yapılacak anket çalşımasıyla, bölgenin dış ticaret altyapısını güçlendirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Dış ticaret sürecinde, işletmeler üzerinde sınır kapılarının etkilerini belirlemek amacıyla ihracatçılara yönelik anket çalışması yaptıklarını belirten Şengel, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Bölgemizde Sarısu, Esendere, Kapıköy, Dilucu olmak üzere 4 sınır ticaret merkezi olup, bu sınır kapılarındaki iller ve mücavir alanındaki komşu illerde sınır ticaretinden faydalanmaktadır. Bu bağlamda, sınır ticaretinin daha etkin işlemesi ve bölgeye daha faydalı şekilde uygulanması doğrultusunda durum tespiti yapma ve sorunları tespiti için böyle bir çalışma yaptık. Sonuçlarını, ilgili kurum ve kuruluşların yanında, ihracatçılarımızın sürekli irtibat halinde oldukları ticaret ve sanayi odaları, Valilikler ve gümrük yetkilileriyle paylaşarak, sınır ticaretindeki sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz."

Mevcut durumda sınır ticaret merkezlerinin ihracattan ziyade, ithalat ağırlıklı kullanıldığını kaydeden Şengel, ihracı yapılan ürün çeşitliliğini artırmaya çalıştıklarını bildirdi.

Şengel, açıklamasında, "2023 hedefiyle ihracatta 10 milyar dolara çıkma doğrultusunda, önemli projeler yürütmekteyiz. Mücadele eden, dış dünyaya açılan, rekabet eden ve hep koşan ihracatçılarımızın yanındayız. Sınır Ticaret Merkezlerinin de daha etkinleştirilmesi bu hedefe katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA