Televizyon Satıp Nükleer Reaktör Alıyoruz

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre 2015 yılında Balıkesir’den yurt dışına ses kaydetme-verme, televizyon görüntü cihazları satışı yapılırken, yurt dışından da nükleer reaktör ve mekanik cihazlar ithal edildi. Balıkesir Sanayi Odası kayıtlarında ise televizyon üretimi yapan ve ses sistemleri üzerine üretim yapan bir firmaya rastlanmadı.

TÜİK’in açıkladığı 2015 yılı Balıkesir dış ticaret istatistikleri ilginç verileri ile dikkat çekti. TÜİK’e göre, 2015 yılı Ekim ayında 2014 yılının aynı ayına göre Balıkesir’de ihracatta yüzde 24,7 artış oldu. İthalatta ise yüzde 12,8 gerileme yaşandı. Açıklamada, "2015 yılı Ekim ayında Balıkesir’den yapılan ihracat miktarları fasıllara göre incelendiğinde; en büyük pay 16,6 milyon dolar ile “elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları, aksam-parça-aksesuarı” olurken, bu faslı 6,6 milyon dolar ile “etler ve yenilen sakatat” ve 4,3 milyon dolar ile “dokunabilir maddelerden hazır eşya, takımlar, kullanılmış giyim ve dokunmuş diğer eşya, paçavralar” faslı takip etti. 2015 yılı Ekim ayında Balıkesir’e yapılan ithalat miktarları fasıllara göre incelendiğinde ise en çok ithal edilen fasıl 5,8 milyon dolar ile “demir ve çelik” olurken bu faslı 4,1 milyon dolar ile “elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları, aksam-parça-aksesuarı” ve 3,1 milyon dolar ile “kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” faslı takip etti.

Balıkesir Sanayi Odası kayıtlarında ise televizyon üretimi, ses sistemleri ve nükleer reaktör sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara rastlanmadı.
Kaynak: İHA