Serbest Bırakılan Lübnan Askerleri

Lübnan ile Nusra Cephesi arasında gerçekleşen esir takası anlaşmasında para ödenmediği açıklandı

BEYRUT - Lübnan ile Nusra Cephesi arasında dün gerçekleşen esir takası anlaşmasında "para ödenmediği" bildirildi.

Lübnan'ın Suriye sınırında Nusra Cephesi tarafından kaçırılan 16 asker ile Lübnan'daki hapishanelerde bulunan Nusra Cephesi'nin talep ettiği 13 tutuklunun dün gerçekleşen takasıyla ilgili anlaşmanın ayrıntıları belli oldu.

Lübnan Emniyeti Genel Müdürü General Abbas İbrahim, yaptığı yazılı açıklamada, Nusra Cephesine askerlerin serbest bırakılması karşılığında anlaşmada para ödendiği ve Arsal'da Nusra'nın hareket edebileceği bir bölge verildiği iddiaları yalanladı.

Öte yandan merkezi Londra'da bulunan ve Arapça yayın yapan Şark el-Avsat gazetesi, "Katar'ın askerlerin serbest bırakılması için 48 milyon dolar ödediğini" ileri sürdü.

Katar Büyükelçisi Ali bin Hamad El-Merri ise ''Katar, anlaşma için tek bir dolar bile ödemedi. Ancak anlaşmanın sağlanabilmesi için arabuluculuk yaptı'' diyerek iddiaları reddetti.

Lübnan basını, anlaşma kapsamında Nusra Cephesi üyelerinin, insani yardım malzemeleri aldığını yazdı.

- Bağdadi'nin eski karısı da serbest bırakılanlar arasında

Nusra ile varılan anlaşmada, Lübnan hapishanelerinden serbest bırakılan 13 tutuklu arasında 5 kadın mahkum da bulunuyor. Serbest bırakılan kadınlar arasında, Aralık 2014'te Beyrut'ta tutuklanan, terör örgütü DAEŞ'in lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin eski karısı Seca Ed-Duleymi de yer alıyor.

29 Kasım Pazar günü gerçekleşmesi beklenen takas öncesinde Beyrut yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada 'Nusra'nın anlaşmaya eklemek istediği kabul edilemez talepler' nedeniyle sürecin durakladığı ancak müzakerelerin halen devam ettiği" belirtilmişti.

Nusra Cephesi tarafından rehin alındıktan sonra yaklaşık bir yıl önce öldürülen Muhammed Hammieh'in naaşı takas anlaşması kapsamında Lübnan güvenlik makamları ve Lübnan Kızılhaçı tarafından teslim alınmıştı.

Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal kasabasında geçen yıl ağustos ayında ordu birlikleri ile Suriye'den gelen silahlı gruplar arasında 5 gün devam çatışmalarda 17 Lübnan askeri ölmüş, 86'sı yaralanmış, çok sayıda asker de rehin alınmış, 4'ü ise öldürülmüştü.

Nusra Cephesi, elindeki 16 askeri Lübnan ile yaptığı takas anlaşması sonucu salı günü serbest bırakmıştı. Aynı bölgedeki çatışmalarda kaçırılan 6 Lübnan askeri ise halen terör örgütü DAEŞ'in elinde rehin olarak bulunuyor.
Kaynak: AA