Havza'da Saman Fiyatları Yükseldi

"Karadeniz'in saman deposu" olarak bilinen Samsun'un Havza ilçesinde saman fiyatı artıyor.

Samancı Arif Acar, yaptığı açıklamada, fiyat artışının yaz aylarında ucuz olmasından dolayı çiftçinin saman yapmamasından kaynaklandığını belirtti.

Fiyat artışının normal olduğunu dile getiren Acar, "Bu yıl buğday rekoltesi iyi idi. Buna bağlı olarak saman da çok oldu. Maliyeti yüksek olduğundan çiftçi fazla saman yapmadı. Kurban Bayramı öncesi tonu 150 ila 160 lira arasında satılan samanın fiyatının 400 liraya kadar ulaştı" dedi.

Doğuda yaz aylarında 70 lira civarındaki patoz samanın fiyatının bugün 240 liraya ulaştığını anlatan Acar, şunları kaydetti:

"Önümüzde 4-5 ay gibi bir zamanımız var, çok fazla kar yağmazsa fiyatların daha fazla artmayacağını düşünüyoruz. Fakat yurt dışından ülkemize büyük hayvan girişi olursa yükselebilir. 2012 yılındaki gibi bin liraya yakın bir fiyata yükseleceği, buğdayın iki katı fiyatında alım satım olacağını düşünmüyoruz. Biz hem alıcıyı hem satıcıyı düşünüyoruz. Saman piyasasını arz ve talep belirlemektedir."

Acar, Havza'da bugünlerde toz patoz samanın 300 liradan alınıp 400 liraya, balya samanın ise 250 liradan alınıp 350 liraya satıldığını kaydetti.

Kaynak: AA