Akademisyenler Osmanlı Devletini Konuştu

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından "Sahn-ı Seman’dan Darülfünun’a Osmanlı’da İlim ve Fikir Dünyası" isimli sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumda 16. yüzyılda Osmanlı’daki bilim ve düşünce alanındaki gelişmeler derinlemesine ele alındı.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından "Sahn-ı Seman’dan Darülfünun’a Osmanlı’da İlim ve Fikir Dünyası" isimli sempozyum gerçekleştirildi.

Zeytinburnu Belediyesi ev sahipliğinde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyuma; İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ömer Mahir Alper, Prof Dr. Şükrü Özen, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Tüzer ve Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hikmet Taşkömür konuşmacı olarak katıldı.

’Osmanlı Düşüncesini Anlamak’ isimli oturumda konuşan akademisyenler, 16. yüzyılda Osmanlı’da bilim ve düşünce alanındaki gelişmeleri konuştu.

Osmanlı’da bilim ve düşünce hayatının 16. yüzyıl özelindeki gelişim seyri, bu hayatın İslam mirasıyla ilişkisi ve ortaya çıkan yeni sorun ve tartışmaların derinlemesine ele alındığı sempozyumda konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, “Osmanlı’da 16. yüzyıl ilmi yeniliklerin olduğu bir yıldır” dedi.

“OLUMLU BİR ÇALIŞMANIN PAYDAŞI OLDUK”

Sahn-ı Seman’dan Darülfünun’a Osmanlı’da İlim ve Fikir Dünyası" isimli sempozyumun geleneğimiz ve geçmişimizin tanıtılmasında önemli bir etken olduğunu belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “ Bu anlamlı sempozyumun gerçekleşmesinde bütün yükü yüklenen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültemiz hocalarına ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Biz belediye olarak bir yük yüklenmedik. Olumlu bir çalışmanın paydaşı olduk. Memnuniyet duyuyoruz, mutluyuz. Bu sempozyumla hem bir konuya dikkat çekilmiş oluyor bireysel olarak bende bilgilenmiş oluyorum. İslam medeniyetinin gelişmesinde çok ama çok büyük katkısı olan Osmanlı İmparatorluğunun bu işi nasıl başardı sorusuna burada cevap bulma imkanı ortaya çıkıyor. Ben 2 gün süreyle devam edecek olan bu çalışmanın inşallah başarıya tamamlanmasını Allah’tan temenni ediyorum. Öyle inanıyorum ki iyi bir çalışma yapıyoruz. Zeytinburnu’muz için İstanbul’umuz için ülkemiz için değerlerimiz için inşallah faydalı olur diye temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Osmanlı’da 16. yüzyılın ilmi yeniliklerin olduğu bir yıl olduğunu belirten  İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, "16 yüzyılda Osmanlı akademik ilgiyi fazlasıyla hak eden bir dönemdir. Bu mihmalde şu sorular sıklıkla sorula gelmiştir; Osmanlı toplumu bir bilim ve düşünce toplumu mudur? Osmanlı topraklarında bilgi ve değer üretilmiş midir? Yoksa sadece mevcut bir miras mı tüketilmiştir? Son yıllarda Osmanlı düşünce ve geleneği üzerine yapılan akademik çalışmalara baktığınızda kesinlikle biliyoruz ki Osmanlı toplumu bir bilim ve düşünce toplumudur. Bir medeniyet hareketidir. Zira Osmanlı toplumunun bir fikir üretimine sağladığı katkı tüm boyutlarıyla, henüz tartışılmış değildir. Dolayısıyla bu alanda yapılacak olan çalışmalara hala devam etmektedir. İşte bu ihtiyaca karşılık vermek üzere tertip ettiğimiz Sahn-ı Seman’dan Darülfünun’a Osmanlı’da İlim ve Fikir Dünyası” sempozyumun 2’incisini dinlemek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Fetih dönemi sonrası dönemi ele aldığımız sempozyum İstanbul’un fethinden Süleymaniye Medreseleri’nin kuruluşuna kadar geçen dönemdeki Osmanlı ilim ve fikir dünyasını mercek altına almıştır” diye konuştu.

Kaynak: İHA