Aras Nehri'nin Istakoz Avcıları

Iğdır'dan geçen Aras Nehri'nin ıstakoz avcıları, kışın gelmesi ile "Vira Bismillah" dedi.

Erzurum'dan doğan ve Kura Nehri ile birleşerek Azerbaycan'da Hazar Denizi’de dökülen, Kafkasya'nın en büyük nehri Aras, sadece tarımsal sulama anlamında değil, barındırdığı balık ve diğer su ürünleri ile de bölge halkının yaşam kaynağı haline geldi.

Nehirin geçtiği bölgelerde yaşayan köylüler, tarım ve hayvancılığın yanı sıra ıstakoz avcılığı da yapıyor. Aras Nehri'nin avcıları, sabah ezanının okunmasıyla nasiplerini aramak için botla yola çıkıyor.

Attıkları ağları bir gün sonra toplayan avcılar, nehirde balık çeşitlerinin yanı sıra ıstakoz da avlıyor.

Avladıkları ıstakozları tüketmenin dinen caiz olmadığı gerekçesiyle henüz tadına bile bakmadıklarını dile getiren avcılar, aldıkları sipariş üzerine yurt içi ve yurt dışına ıstakoz satarak gelir elde ediyor.

Hasanhan köyünde yaşayan Yasin Güç, kış boyunca Aras Nehri'nde yaptığı balıkçılık ile ailesinin geçimini sağladığını söyledi.

Nehirden avladıkları sazan ve yayın balıklarını Iğdır-Nahçivan yol kenarında satan Güç, "Yayın balıklarının kilogramını 10, sazan türlerini ise 5 TL liradan satıyoruz. Bunların yanı sıra gelen siparişlere göre de ıstakoz avlayarak gelir elde ediyoruz. Genelde batı illerinden ve Nahçivan'dan sipariş alıyoruz. Fazla avlayamıyoruz ama gelirimizi elde etmeye çalışıyoruz. Önceden sadece Aras'ta vardı, yumurtlama döneminde Karasu'ya taşındılar, şimdi Karasu'da daha çok var. Geçim kaynağımız bu ıstakozlardır" dedi.

Bülent Kaya ise ıstakoz avcılığından ve bundan elde ettiği gelirden memnun olduğunu vurguladı.

Geçmişte sadece hayvancılık ve tarım ile ilgilendiklerini anlatan Kaya, "Balıkçılık meslek olarak burada yaygın değildi fakat bir süre sonra balık avlamaya başladıktan sonra ıstakozların da ağımıza takıldığını gördük. Araştırdığımızda güzel para ettiğini öğrendik. Şimdi Azerbaycan ile Antalya, Manisa, İzmir, Muğla gibi bazı illerden gelen siparişler üzerine toplayarak gönderip gelir elde ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA