Konya Müftüsü Akpınar'dan Konferans

Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’nde "Kur’an’ın Öğrencisi Hz. Mevlana" konulu bir konferans verdi.

Konya Müftüsü Akpınar'dan Konferans
NEÜ AKEF Erol Güngör Konferans Salonundaki konferansa, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına Hz. Mevlana’nın hayatına ve eserlerine değinerek başlayan Prof. Dr. Ali Akpınar, Hz. Mevlana’yı anmanın yanında doğru şekilde anlamanın da çok önemli olduğunu söyledi.

Gizlenen, özlenen ve izlenen Mevlana anlayışı olduğunu belirten Akpınar, “Hz. Mevlana da kendi döneminde yaşayan ve kendi sorumluluklarını yerine getiren bir kuldu. Önemli olan Hz. Mevlana’nın evrensel değerdeki güzelliklerini hayata geçirebilmektir. Parçacı yaklaşımlardan uzak durmamız lazım. Herkesin görmek istediği şekliyle Hz. Mevlana’yı değerlendirmeye kalkarsa yanlışa düşülür, istismara yol açılır. Bu konuda hassasiyet göstermek lazım” dedi.

Hz. Mevlana’nın söylemediklerini de ona söyletme yanlışından kurtulmamız gerektiğini belirten Akpınar, “Mesela bu ‘Gel gel ne olursan ol yine gel’ sözü Mevlana’ya ait değildir. Belki onun felsefesine aykırı değil ama bunu Mevlana söyledi demek çok başka bir şeydir. Onun söylemediği sözlerle onun felsefesini anlatmaya çalışamayız” ifadelerini kullandı.

“MESNEVİ BAŞTAN SONA BİR KUR’AN TEFSİRİ DEĞİL”

Hz. Mevlana’nın Mesneviyi vahdet dükkanı olarak tanımladığını hatırlatan Müftü Akpınar, Mesnevinin baştan sona bir Kur’an tefsiri olmadığının altını çizdi. Mesnevi’nin Kur’an ayetlerini baştan sona ele alıp, inceleyen bir tefsir çalışması olmadığını yineleyen Akpınar, “Mevlana’nın harcının Kur’an ve Sünnet olduğunu yine kendisinden öğreniyoruz. ‘Ben sağ olduğum müddetçe Kur’an’ın kölesiyim. Ben Muhammed muhtarın yolunun tozuyum. Benden bu sözden başkasını nakleden kimse benden uzak, ben de ondan uzağım’ diyor. Kur’an’a ve Sünnete aykırı bir mesajın Mevlana’ya aitmiş gibi aktaranların Mevlana ile alakalarının olmayacağını kendisi söylüyor” ifadelerini kullandı.

Hz. Mevlana’yı abartmadan anlatmak gerektiğinin altını çizen Akpınar, onun da bir kul olduğunu, ulaşılmaz insanüstü bir varlık olarak sunulmasının yanlış olacağını belirtti.

“MEVLANA’NIN EDEBİYATINI YAPMAK YERİNE, MEVLANALAŞMAK ÖNEMLİ”

Mevlana’nın edebiyatını yapmak yerine, Mevlanalaşmanın önemli olduğuna dikkat çeken Akpınar, “Sevgide, hoşgörüde, Mevlana gönüllü olmaya ihtiyacımız var. Düşüncelerinde Mevlana olan insanlara ihtiyacımız var. Hayata, Mevlana gözüyle bakanlara, söylemlerinde Mevlana dilini kullananlara ihtiyacımı var. Mevlana gibi olmak, Mevlana gibi ölmek ve bu şiarda olmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

Kaynak: İHA