Ekrem Demirtaş Açıklaması 'Hükümetin Eylem Planı İş Alemi İçin Cesaret Verici'

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Davutoğlu tarafından dün açıklanan eylem planının gerçekçi ve iş alemine cesaret verici bir plan olduğunu belirterek, “Eylem planı kapsamında getirilen hedefler, Türkiye ekonomisinin bir basamak yukarıya atlaması için önem taşıyor" dedi.

Ekrem Demirtaş Açıklaması 'Hükümetin Eylem Planı İş Alemi İçin Cesaret Verici'
Hükümetin dün açıklanan 2016 Yılı Eylem Planını değerlendiren İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, planı uygulanabilir, gerçekçi ve iş âlemine cesaret veren bir plan olarak değerlendirdiklerini söyledi.



Demirtaş, planda uzun yıllar istedikleri pek çok konunun yer almasından memnuniyet duyduklarını belirterek, “Perakende ticaretin düzenlenmesine yönelik ikincil düzenleme yapılacak olması, eksikliklerin tamamlanması tüm iş dünyası için çok önemli. İş mahkemelerinde neredeyse tüm davaları kaybediyorduk. Mevcut durumda haklıyı bulmaktan çok işveren cezalandırılıyordu. İvedilikle düzenleme yapılacak olması çok önemli. Yıllardır dile getirdiğimiz kalkınma ajanslarının yapılarında değişikliğe gidilmesi yine bizim yıllardır istediğiniz bir konuydu. Kendi işini kuracak gençlere proje karşılığı 50 bin TL karşılıksız nakit desteği, genç çiftçilere 30 bin TL nakit desteği ile hem üye yapımız gençleşecek ve dinamizm kazanacak hem de istihdam artacak. Tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik yem ile gübrede KDV’nin kalkması bu sektörlere hareket getirecek” dedi.

DEMİRTAŞ: “KAYNAK BULUNUR AMA RANT VERGİSİ İSTEMİYORUZ

Bazı maddelerin uygulanmasında dikkatli olunması gerektiğini belirten Demirtaş, “Emek yoğun sektörlerde ve geri kalmış yörelerde yatırımcıların talebi halinde sembolik kira bedeli ile anahtar teslimi fabrika binası yapılması şeklinde bir model geliştirilecek olması sanayicilerimizin doğuya göç etmemesi ve hayalet fabrika binalarının olmaması için dikkatlice düzenlenmelidir” diye konuştu.

Tüm vaat ve düzenlemeler için ne kadar kaynak gerekeceği, bunların nereden karşılanacağı konusunda endişe etmediklerini vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi:

“Çünkü cari denge hemen hemen başa baş durumda, döviz açığı 2015’in başında bu yana 9 milyar dolar geriledi. O nedenle, hazine, kaynak sorunu yaşamayacaktır. Dileğimiz yeni gelir vergisi kanunu ile rant vergisi gibi iş çevrelerini rahatsız edecek düzenlemeler yapılırken görüşlerimizin dikkate alınmasıdır. Zaten sıkıntılı olan piyasalarda zor iş yaparken, moralimizin bozulmasını istemiyoruz. İşçi, memur, genç girişimci, tarım kesiminin vergi yükü azaltılması gibi gelir artırıcı ve refah düzeyini geliştirici düzenlemeler iç piyasaların sıkıntılarına da bir ölçüde olumlu katkı yapacaktır.”
Kaynak: İHA