Sur'daki Sokağa Çıkma Yasağı

Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Feleknas Uca'nın da yer aldığı grup, sokağa çıkma yasağının kaldırılması için idare mahkemesine başvurdu

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Feleknas Uca'nın da yer aldığı grup, İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Yiğitalp ve Uca ve beraberindekiler, Diyarbakır Adliyesi'ne gelerek, Sur ilçesinde 9 gündür süren sokağa çıkma yasağı uygulamasının sona erdirilmesi için Diyarbakır İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptı.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Gültan Kışanak, Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu savundu.

İlçede oturan vatandaşların gıda sıkıntısı çektiğini öne süren Kışanak, şöyle konuştu:

"Diyarbakır gibi büyük bir kentin en önemli yerinde 9 gündür sokağa çıkma yasağı var. Hayat durmuş, silahlar konuşuyor. Çatışma var, ölüm var. İnsanlar bizi arıyor, evlerinde ölüm korkusuyla yaşadıklarını anlatıyorlar. Bu sürdürülebilir bir durum değil."

Kışanak, Sur ilçesindeki tarihi Fatih Paşa Camii'nin yandığı sırada itfaiye ekiplerinin olay yerine gitmeye çalıştığını  belirterek, şöyle devam etti:

"İtfaiye ekiplerimiz anında intikal etti. Ancak oradaki güvenlik kuvvetleri 'Güvenliği biz sağlayamayız. Bize karşıdan ateş açıldığı anda cevap vermek zorundayız. Ateş altındasınız, isterseniz buyurun gidin" diyerek, itfaiyenin yangına müdahale etmesini önlemiştir. Güvenlik kuvvetleri ile itfaiye görevlilerimizin doğrudan yaptığı görüşmeler kayıtlıdır. Bunlar, itfaiyenin resmi tutanaklarında da var. Bu tutanakları bakanlığa ve UNESCO'ya gönderdik."

Sibel Yiğitalp ise Sur ilçesinin ticari ve tarihsel açıdan çok büyük değere sahip olduğunu belirterek, uygulamanın sona erdirilmesini istedi.
Kaynak: AA