Kalp krizi gençleri daha çok etkiliyor

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, Türkiye’de kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşı 35-65 arasında değiştiğini, gençlerde damar gelişimi tamamlanmadığı için kalp krizinin doğrudan hayati kayıplara neden olduğunu söyledi.

Kalp krizi gençleri daha çok etkiliyor
Kalp hastalıklarının, dünyada en önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, “Türkiye'de kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşı 35-65 arasında değişiyor. En büyük sorun ise genç nüfusta yaşanıyor. Gençlerde damar gelişimi tamamlanmadığı için kalp krizi doğrudan hayati kayıplara neden olabiliyor” dedi.

YAŞ İLERLEDİKÇE GELİŞEN KÖPRÜ DAMARLAR HAYAT KURTARIYOR

Gençler, yaşlılara kıyasla kalp krizi konusunda daha şansız durumda olduğunu ifade eden Yücel, “Çünkü yaşlandıkça damarlar arasında ‘köprü damarları' oluşmaktadır. Bu durumda kalp, herhangi bir damar tıkanmasında diğer damardan kan alarak beslenmeye devam edebilmektedir. Gençlerde böyle bir yapı oluşmadığı için krize hazırlıksız olan kalp, aniden durup, ölüme sebep verebilmektedir. Kişiyi hayatta bırakan bu ortamlar ise 50 yaşından sonra gelişmektedir. 10 yaş ve sonrasında beden eğitimi derslerinde öğrenciler ani kalp ölümü nedeniyle hayatını kaybedilmektedir. Ailesel faktörler burada önemli rol oynamaktadır. Ailenin kalp öyküsü bilinmelidir. Yapısal kalp, kalp ritim bozuklukları ve kalp kası hastalıkları olan bir ailede ani ölüm oranı yüzde 30'dur. Ancak bu tür ölümlerin nedeni kalp krizi değil, aşırı adrenalin deşarjı nedeniyle ortaya çıkan ritim bozukluklarıdır. Bunu önceden ön görmek mümkün olmasa da çocukların küçük yaşlardaki şikayetlerinin dikkate alınması gerekmektedir. Nefes daralması ve çarpıntı şikayeti olan çocuklar hemen doktora götürülmelidir” diye konuştu.

REKABET İÇEREN SPORLAR GENÇLERE ZARAR VERİYOR

Ani sporcu ölümlerinin yüzde 70-80'i kalp krizinden kaynaklandığının altını çizen Yücel, “Krizi tetikleyense stres faktörüdür. Kalp duvarında oluşan kolesterol içeriği yoğun plaklar, strese bağlı olarak yırtılır. Yoğun stres altındaki rekabet sporlarını yapan sporcularda adrenalin seviyesi yükselir ve bunun içine bazı ilaç kullanımları da girince plaklar yırtılır. Bu plak yırtıkları pıhtılaşarak aniden damarların tıkanmasına neden olur. Bu da kalp krizinden ölümleri beraberinde getirir. Futbol, basketbol gibi rekabet gerektiren sporlar genç sporcular için çok daha fazla risk taşımaktadır. Arkadaşlar arasında oynanan halı saha maçları da ani ölüm riski taşımaktadır. Bu durum oyuncuların profesyonel olmamasından kaynaklanmaktadır. Haftada bir kez halı sahada maç oynayan amatör sporcular yeterli kondisyona sahip değildir. Düzenli spor yapmadıkları ve hareketsiz yaşadıkları için de haftada bir yapılan maç ile yüksek adrenalin deşarjı yaşanmakta, bu da beraberinde kalp krizini getirmektedir” şeklinde konuştu.

TOPLU HALDE MAÇ SEYRETMEK DE KALP İÇİN ZARARLI OLABİLİR

Topluluk psikolojisi ile seyredilen maçların da zarar verebileceğini ifade eden Yücel, “Kişi tek başına maç seyrederken yaşamadığı stresi, topluluk psikolojisi ile kat kat yaşayabilmektedir. Bu tür kalabalık ile seyredilen maç ortamlarında kalp krizi geçirme riski çok daha fazladır. Kalp krizini önceden teşhis edebilmenin bir yolu bulunmamaktadır. Sporcuların sahada kaybedilmemesi için ayrıntılı tetkikler titiz bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle rekabet gerektiren sporlarla uğraşanlar, yıllık olarak tüm kan tahlillerini, ekokardiyografi ve efor testlerini yaptırmalıdır. Birinci derecede yakınlarında ani ölüm hikayesi bulunanlar, kalp kasında kalınlaşma oluşmuş sporcular, kas hastalığı olanlar ise üst tetkiklere yönlendirilmelidir.' diyerek sözlerine son verdi”
Kaynak: İHA