Sigara, Pasif İçicilere Daha Çok Zarar Veriyor

BİTLİS - Bitlis Devlet Hastanesi Sigara Bıraktırma Polikliniğinde görev yapan Dr. Can Aydın, pasif içicilerin sigara içenlerden daha fazla zarar gördüğünü söyledi.

Pasif içiciliğin, sigarayı içen kişinin ciğerlerinden çıkan dumanın başka bir kişi tarafından solunması anlamına geldiğini ifade eden Aydın, "Pasif içicilik herkesi tehdit eden bir düşmandır. Bunların çoğu kansere sebep olmaktadır" dedi.

Sigaradan çıkan dumanın üçte ikisinin içen kişi tarafından solunmadığını ve bu dumanın ortamdaki havaya karıştığına dikkati çeken Aydın, şu uyarılarda bulundu:

"Özellikle, anne karnındaki bebekler ve çocuklar risk altındadır. Bebekler dünyaya geldikten sonra akciğerler ve beyin gibi bazı organlar gelişimine devam ederler. Sigara dumanı bu gelişime büyük zarar verir. Ülkemizdeki çocukların yüzde 55’i maalesef pasif içiciliğe ailesi tarafından maruz bırakılmaktadır. Bu durumda gelecekte sağlıklı bireyler yetişme şansını azaltmaktadır. Günde 10 sigara içilen bir evdeki çocuğun, hiç içilmeyen bir evdeki çocuğa göre, solunum yolu rahatsızlığı yaşama riski 2 kat daha fazladır."

Gebelik dönemindeki aktif ya da pasif içiciliğin, anne karnındaki bebek ve yeni doğan için ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını hatırlatan Aydın, "Düşük riski, erken doğum, ölü doğuma neden olabiliyor. Yeni doğanda düşük doğum ağırlığı, büyüme kısıtlılığı, akciğerde gelişme bozukluğu gibi sorunlar gelişiyor. Doğum öncesi pasif sigara içiciliği anne karnında bebeğin bağışıklık sistemini de etkiliyor ve doğum sonrası bebeklik döneminden başlayan solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasını kolaylaştırıyor" dedi.

Kaynak: AA