Suriye Türkmenlerinin İhtiyaçları Karşılanıyor

Hatay Valisi Ercan Topaca, Yayladağı ilçesinde Türkmen temsilcileri ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Suriye’de bulunan Türkmenlere çadır, gıda, battaniye ve temel ihtiyaç malzeme yardımlarının bugün itibariyle gönderildiğini belirterek, "Bugün itibariye yaklaşık bin 500 Türkmen kardeşimiz sınıra gelmiş durumda. Onların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle de havalar da soğuyor, süratle çadır, battaniye, gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık" dedi.

Suriye Türkmenlerinin İhtiyaçları Karşılanıyor
Bir taraftan karşı tarafı takip ederek, gelişmelere bağlı olarak, sayının artma ihtimali olduğunu, onunla ilgili değerlendirme yaptıklarını ifade eden Vali Topaca, "Bütün kamu, kurum ve kuruluşları bu iş için seferber. Hükümetimizin talimatları doğrultusunda, Türkmen kardeşlerimizin öncelikle ihtiyaçlarının süratle karşılanması, yaralıların alınması, orada bir risk varsa onların sınırdan içeri alınması dahil olmak üzere gerekli alt yapıyı hazırlıyoruz. Sınırın bu tarafına geçmek isteyen herkesi, onların barınabileceği, yaşayabileceği çadır kentleri de bir taraftan hazırlıyoruz" diye konuştu.

Şu an itibariyle herhangi bir çadır, battaniye, gıda ihtiyacının olmadığını ifade eden Topaca, sayının artması durumunda ise battaniye ve çadırın yeteri kadar stoklarda olduğunu, dün gece saat 01.00 itibariyle çadırların geldiğini ve içeriye dağıtıldığını söyledi.



Vali Topaca, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Karşı taraf biraz hareketli, bir mücadele de var. Bizim muhtemel bir göçe karşı hazırlığımız var. Onu da tespit etmeye çalışıyoruz. Yani göç olursa ne kadar kişi gelir diye, bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Oradaki çatışma bölgesinde 15 kadar Türkmen köyü var. Çatışma noktalarına yakın köylerde yaşayan Türkmen kardeşlerimiz sınır bölgesinde bulunan çadır kentlere geldiler. Ama önümüzdeki günlerde çatışmalar yoğunlaşırsa. Bir miktar daha geliş olacağını düşünüyoruz ve onun planlanmasını yapıyoruz. Rakam konusunda da oradaki toplam nüfusa baktığımız zaman 15 bin civarında Türkmen var. Tabi Arap kökenli olanlar da var. Toplamda 30 - 35 bin civarında bir nüfus olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak çok kesin bir rakam vermek mümkün değil. Onların ne kadarı bu tarafa gelir onu tahmin etmeye çalışıyoruz ve bu yönde hazırlık yapıyoruz. Kesin rakamlar söyleyemiyoruz.”

Türkmen bölgesinden dün itibariyle 17 yaralı geldiğini belirten Topaca, "Tabi karşı tarafta hastaneler var. Bir kısmı orada tedavi ediliyor. Ağır olanlar bu tarafa getiriliyor. Biz onları dakikalar içerisinde ambulanslarımızla almak sureti ile hastanelerimize ulaştırıyoruz. Gelen yaralılara ilk müdahale Arfalı’da bulunan çadır kentteki hastanelerde yapılıyor. Sınıra gelenleri, acil yardım istasyonu gibi ambulansların bulunduğu noktadan hemen almak sureti ile hastanelerimize yetiştiriyoruz. O tür konularda bir eksiğimiz, bir ihtiyacımız yok. Her türlü tedbir alındı. Tabi gönül ister ki kimse yaralanmasın. Kimse yerinden yurdundan edilmesin. Bu insanlar binlerce yıldır orada yaşıyor. Türkiye sığınılacak bir ülke, güvenli bir ülke, bize doğru geliyorlar. Biz de onları en iyi şekilde ağırlamak, ihtiyaçlarını karşılama, tedavilerini en iyi şekilde yapmak konusunda her türlü hazırlığımızı yapıyoruz" şeklinde konuştu
Kaynak: İHA