'Türk Şirketleri Global Düşünebiliyor'

Yönetim Düşünürü Prof. Rita McGrath, G20 Zirvesi'ni yakından takip ettiğini belirterek, "Ben kapitalizme çok inanıyorum ama yapısının adil olması gerekiyor" dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan McGrath, şirketlerin belirsizlik dönemlerinden etkilenmemesi için strateji ve planları konusunda çok net olması gerektiğini söyledi.

Bugün yöneticilik işinin en önemli kısmının istikrar sağlamak olduğunu vurgulayan McGrath, insanların yöneticilerinden beklentisinin, şirketlerin hedeflerini kendilerine net bir şekilde bildirmesi olduğunu kaydetti.

McGrath, kriz dönemleri gibi değişik dönemlerin, şirketlerin farklı türden aktifler alma ve yeni teknoloji deneyimleme imkanı oluşturduğunu aktardı.

Şu anda Silikon Vadisi şirketlerinin hepsinin aşırı değerlendiğini belirten McGrath, faiz oranları tekrar arttığında bu şirketlerin yatırımcılarının, o şirketlerle devam etmeme kararı alacağı öngörüsünde bulundu.

McGrath, bu sayede değerler düştüğü zaman şirketlerin satın alınmak için çok çekici hale geleceğinin altını çizerek, değerleri düştükten sonra fazla sayıda insanın işsiz kalacağını da söyledi.

- "Türkiye'de en etkileyici şirketler finans şirketi"

Rita McGrath, Türk şirketleri arasında Koç Grubu'nun iyi bilindiğini dile getirerek, en etkileyici Türk şirketlerine bakıldığında ise bir çoğunun finans şirketi olduğuna dikkati çekti.

Türk şirketlerinin başarılı olmasını sağlayan unsurlara da değinen McGrath, "Kadın sayısı ön planda. Toplam olarak bünyede bulunan yetenekten faydalanabilme özelliği çok aşikar. Ayrıca, eğitim verildiği sürece çok hırslı ve iddialı gençleriniz var. Bunların dışında pek çok Türk şirketi global düşünebiliyor. Bu da ilginç bir durum çünkü; kendi iç pazarları gayet büyük ancak her zaman bunun dışında da pazarlar düşünülüyor" diye konuştu.

Ülke yönetimlerinin, şirket yönetimi gibi olmasının beklenemeyeceğini belirten McGrath, bunların ortak ve farklı olan özelliklerine ilişkin bilgi verdi.

McGrath, aynı olan kısmın, liderlik kalitesi olduğunu vurgulayarak, karmaşıklıkları yalın hale getirme ve hedefe ulaşmak için herkesi aynı gemiye toplayabilmenin önemine işaret etti.

Farklı olması gereken noktaları ise McGrath, şöyle aktardı:

"Şirketlerde temel amaç müşterileri memnun etmek ve kar sağlamaktır. Hükümetlerin ise amacı, kişilerin güvenliğini sağlamak, kanunların uygulandığından emin olmak gibi konulardır. Ayrıca demokrasilerde halka daha geniş hizmet edebilmek amacı var. O yüzden politika yapıcıların görevleri daha karmaşık. Kapitalizmin düzgün işleyebilmesi için hükümetlerin o kuralları koyması lazım. Çünkü kapitalizm o zaman bir şekilde bir şeyleri dejenere eder ve rantçılık denen durum ortaya çıkar. O yüzden hükümetlerin karşı ağırlığı sağlaması lazım."

- "Kapitalizm düzgün yönetilmediği zaman sorun çıkıyor"

Rita McGrath, bu anlamda G20 Zirvesi'ni yakından takip ettiğini belirterek, gelir eşitsizliği sorununun kapitalizmden farklı olduğunu dile getirdi.

Dünyaya bakıldığında son 30 yıldır yoksulluk içinde yaşayanların sayısının azaldığını vurgulayan McGrath, bunun kapitalizmin başarısı olduğunu söyledi.

O yüzden pazarların gerçek amacının ekonomik aktivite oluşturabilmek olduğunu aktaran McGrath, bunun da her iki tarafın işlemleri için faydalı olduğuna işaret etti.

Kapitalizm düzgün yönetilmediği zaman sorun çıktığının altını çizen McGrath, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sistemlerde yolsuzluk söz konusu olduğunda, pazarlardaki tekelcilik gibi sorunların çözümünde hükümetin çok büyük bir rolü oluyor. Bence dünyanın bir çok yerinde doğru yapıların ortaya konması konusunda hükümetler iyi bir iş çıkarmıyor. Kapitalizmin yerine ne koyacaksınız? Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri istisnalardan bazıları. Genellikle merkezden planlaması yapılan ekonomilerin çok iyi gitmediğini görüyoruz. Bunun sebebi alacakları kararlar anlamında pazardan gelen sinyalleri iyi algılamamaları.

Ben kapitalizme çok inanıyorum ama yapısının adil olması gerekiyor. Son 20 yılda özellikle sermaye dönüşü anlamında bir artış var. Fiziksel varlıklara dönüş konusunda azalma görüyoruz. İş gücüne dönüşte de azalma var. Global iş gücü anlamında fiyatların düştüğü malum. Bu ortamda yüksek kalifiye iş gücüne daha fazla ücret verilmesine karşın durum böyle. Burada eşitsizliği ortadan kaldırma yöntemi ücret olarak yukarı çıkmış kesimi aşağı indirmek değil, aşağıdakini yukarı çıkarmaktır."

Kaynak: AA