Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde Dünya Standatlarında Türkiye'nin İlk En Kapsamlı Osce Ve Beceri Laboratuvarı Açıldı

İSTANBUL – Bezmialem Vakıf Üniversitesi öğrencilerinin hastane ortamından önce her türlü senaryoya göre hazırlanan mankenler üzerinde çalışacakları ve objektif olarak belirlenen kriterlere göre düzenlenen klinik sınavlara girecekleri Türkiye’nin ilk en kapsamlı OSCE ve Beceri Laboratuvarı’nın açılışı gerçekleşti.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde Dünya Standatlarında Türkiye'nin İlk En Kapsamlı Osce Ve Beceri Laboratuvarı Açıldı
Bezmialem Vakıf Üniversitesi öğrencilerinin mezun olmadan hastane ortamını deneyimleyecekleri OSCE ve Beceri Laboratuvarı’nın açılışı gerçekleşti. Dünya standartlarına uygun OSCE ve Beceri Laboratuvarı’nın açılış töreni, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Akça, Rektör Prof. Dr. Rumeyza Kazancıoğlu, Genel Sekreter Zeynep Gökçen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve diğer üniversitelerden rektörler, akademisyenler ve çok sayıda önemli ismin katılımıyla gerçekleşti. Tam donanımlı 13 yapılandırılmış klinik muayene istasyonu ve öğrenci polikliniğine sahip olan OSCE ve Beceri Laboratuvarı, öğrencilerin el becerilerinin gelişmesi için büyük avantaj sağlayacak.

“KAYGI, HEYECAN VE YANLIŞ YAPMA KORKUSU YOK”

Tıp eğitiminde bir adım daha ileriye gidiyor olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rumeyza Kazancıoğlu, “OSCE Salonları ve Beceri Laboratuvarı, öğrencilerimizin gelişimine büyük katkı sağlayacak. Öğrencilerimiz, direkt hastalarla karşılaşmadan ve hastaneye gitmeden karşılaşabilecekleri her türlü senaryoya göre hazırlanmış Beceri Laboratuvarı’ndaki mankenler üzerinde çalışma imkanına sahip olacaklar. Burada, kaygı, heyecan ve yanlış yapma korkusu yok. Dolayısıyla el becerilerinin gelişmesi için çok büyük bir avantaja sahip olacaklar. Kan alınması için acile gelen birine ‘Yapamadım, ikinci kez alayım’ deme şansımız yok. Bunu halletmenin yolu mankenler ve maketler üzerinde pratik yapmak. Burada birinci seferde kan alınamazsa ikinci de, ikinci de de alınamazsa üçüncü de alınıyor. Böylelikle öğrencilerimiz hastaneye indiklerinde kompetan kan alan, muayeneyi tamamlayan, hastaların problemleri olduğunu anında fark eden kişiler olacak” diye konuştu.

“ULUSLARARASI KRİTERLERİ YAKALADIK”

OSCE Salonları hakkında da bilgi veren Rumeyza Kazancıoğlu, “OSCE Salonları’nda objektif olarak belirlenen kriterlere göre düzenlenmiş klinik sınavlar gerçekleştireceğiz. Öğrencileri, akademisyenlerin tercihine göre değil, objektif kriterlere göre değerlendireceğiz. Mutlaka bilmeleri gereken bilgileri edindiklerinden emin olarak onları hastalarıyla baş başa bırakacağız. Hem Tıp Fakültesi’ndeki çekirdek eğitim müfredatıyla hem de Beceri Laboratuvarı ve OSCE Salonları ile uluslararası kriterleri yakalamış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin OSCE Salonları ve Beceri Laboratuvarı’nda gerçek hayata alıştıklarını söyleyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı ise “Öğrencilerimiz, kitaptan ve amfilerden çıkıp burada gerçek hayatın birinci basamağına adım atıyorlar” diye konuştu.

Tıp eğitim sisteminde ciddi bir revizyon yapıldığını belirten Ali İhsan Taşçı bu durumun sebebini şöyle açıkladı: “Tıp eğitim sisteminde gereken revizyonun 2 nedeni vardı. Bunların ilki; 2014 yılında Yükseköğretim Kurulu’nun çekirdek eğitim müfredatı adı altında belirlediği müfredat. Buna göre 2016 yılından sonra tüm fakültelerin bu müfredata uyumlanması gerekecek. İkincisi ise; Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu için gereken revizyonlar. Bu tıp eğitimindeki farklılık tam entegre ve çıktı odaklı olması. Bu doğrultuda revizyonlarımızı gerçekleştirdik. Buradaki ana unsurlardan bir tanesi ölçme ve değerlendirme sistemi. Bu sistem çoktan seçmeli sorularla yapıldığında öğrenci ezbere yöneliyor ve bilgiyi kullanamıyor. OSCE’de ise öğrenci sürekli problem çözüyor. Bizim felsefemizde ölçme ve değerlendirme sistemi öğrenciyi ölçen ve değerlendiren sistemden öte bir eğitim yöntemidir. Biz öğrencimize ‘hastayı muayene et’ dediğimizde kendisini izleyerek bir yandan ona not verdiğimiz gibi diğer yandan da eğitim veriyoruz.”

Açılış töreninin ardından OSCE ve Beceri Laboratuvarı’nda öğrencilerin muayene ettiği gönüllü hastalara da Prof. Dr. Rumeyza Kazancıoğlu, Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı ve Prof. Dr. Sema Arıcı tarafından plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA