HRW'den Yemen'de Mayın Uyarısı

MARİB - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Yemen'deki Ensarullah Hareketi'ni (Husiler) uluslararası hukuka göre yasaklanmış silahlar kategorisinde yer alan mayınları kullanmaya son vermeye çağırdı.

HRW tarafından Husilerin mayın kullanımına ilişkin yayımlanan raporda, "Husilerin mayın kullanması sivil can kayıplarının yaşanmasına neden oluyor" denildi.

Medya, mayın uzmanları ve doktorlardan alınan verilere göre eylül ayından beri Yemen'in güney ve doğu illerinde 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 9 kişinin ise yaralandığı belirtilirken, "HRW mayın patlaması sonucu hayatını kaybedenlerin bunun çok üstünde olduğuna inanıyor" ifadeleri kullanıldı.

HRW'nin raporuna göre ayrıca 9 kişinin anti tank mayınlarının yol açtığı patlamada öldüğü, 5 kişi ise yaralandığı kaydedilirken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden (OHCHR) savaş hukukuna yönelik tehlikeli ihlalleri ve ülkedeki diğer tarafların ihlallerinin soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulması istendi.

Açıklamaya göre HRW Silah Bölümü Başkanı Stephen Goose ise Husilerin mayın kullanarak bedensel bütünlüğe zarar verdiği ve sivilleri öldürdüğünü vurgulayarak, mayının konvansiyonel olmayan silahlar kategorisinde yer alması nedeniyle hiçbir şekilde kullanılamayacağını kaydetti.

Goose, Husileri derhal mayın kullanımını sonlandırmaya ve mayının yasaklanmasına ilişkin uluslararası anlaşmalara uymaya çağırdı.

Yemen, geçen yıl eylül ayında başkent Sana'yı ele geçiren Husiler ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalara sahne oluyor. Ülkede Husilerin ilerleyişini engellemek için 26 Mart'tan başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuyla bölgede fiili olarak yer alan Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ile ordu ve Halk Direniş Güçlerine ait birlikler, Husilere karşı operasyonlar yapıyor.

Kaynak: AA