Biyokaçakçılıkla Mücadele Semineri

İzmir'de Türkiye'nin sahip olduğu biyolojik zenginliklerin yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmasını önlemek amacıyla "Biyokaçakçılıkla Mücadele" konulu semineri düzenlendi

İZMİR - Türkiye'nin sahip olduğu biyolojik zenginliklerin yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmasını önlemek amacıyla İzmir'de "Biyokaçakçılıkla Mücadele" semineri düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, konuşan İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, doğadan genetik kaynakların yetkili yerlerden izin alınmaksızın toplanmasının ve yurt dışına çıkarılmasının Biyokaçakçılığa girdiğini belirtti.

Silah ve uyuşturucu kaçakçılığından sonra üçüncü sırada biyokaçakçılık geldiğini aktaran Taşbaşı, "Bu konuda bilinç bizim ülkemizde yeni yeni oluşmakta ve vatandaşlarımıza çok ciddi sorumluluklar getirmektedir. Turistlik olmayan bölgelerde, etrafı dolaşma amaçlı gelen turistlerin şüphe uyandırıcı davranışlar sergilendiğinin farkına varıldığında, yetkili makamlara ihbar edilmesi gereklidir" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürü Rahmi Bayraktar ise, zaman zaman endemik bitki ve böcek türlerinin yasal olmayan yollarla yurt dışına çıkarıldığının basında da yer aldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde iklim ve jeomorfolojik yapısının kazandırdığı birçok canlı türü bulunmaktadır. Ülkemiz üzerinde yaşayan bitki ve hayvan türlerinin gen kaynaklarının öncelikle öneminin farkında olunmalı daha sonra da bunlar korunmalıdır. Bakanlık olarak amacımız ilk olarak gen kaynaklarımızın tanınması, değerlerinin bilinmesi ve korunmasına yönelik çalışmalar yapmaktır."

Seminerde Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Doç. Dr. Cenk Durmuşkahya ve Doç. Dr. Bekir Keskin biyolojik zenginlikler ve biyokaçakçılıkla ilgili sunum yaptı.
Kaynak: AA