Kırklareli Sağlık Müdürü Selvi Açıklaması

Kırklareli Sağlık Müdürü Ali Fatih Selvi, 2013 yılında dünyada 20-79 yaş grubunda diyabete bağlı hayatını kaybeden insan sayısının 5 milyona ulaştığını bildirdi.

Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, dünya nüfusunun yüzde 8.3'ünde diyabet hastalığının mevcut olduğunu belirtti.

2013 yılında dünyada 382 milyon birey diyabetli iken bu sayının 2035 yılında yüzde 55 artarak 592 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini ifade eden Selvi, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Diyabetli bireylerin yüzde 46'sının yani yaklaşık 175 milyon kişinin hastalığının farkında olmadığı, 316 milyon kişinin ise diyabet için yüksek risk altında olduğu belirtilmektedir. 2013 yılında tüm dünyada 20-79 yaş grubunda diyabete bağlı hayatını kaybeden insan sayısı 5 milyona ulaşmıştır. Uluslararası Diyabet Federasyonu 2035 yılı tahminlerine göre diyabetli nüfus itibarı ile Türkiye, diyabetin dünyada en yüksek olacağı ilk 10 ülke arasına girecektir. Bu artışın başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artmasıdır. Birçok toplumda tip 1 diyabet sıklığının da arttığı ve bu artışın okul öncesi çağlarda daha belirgin olduğu bildirilmektedir. Beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlıklara bağlı olarak son yıllarda çocuklarda ve gençlerde de tip 2 diyabet prevalansı hızla artmaktadır."

Kaynak: AA