Birliklerden Rektör Alkan'a Arıcılık Merkezi Teşekkürü

Hitit Üniversitesi bünyesinde Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulması için çalışmalar tamamlandı.

Birliklerden Rektör Alkan'a Arıcılık Merkezi Teşekkürü
Çorum’daki Arı Yetiştiricileri ve Bal Üreticileri Birliği arıcılık ve arı ürünleri ile ilgili her türlü çalışmayı yapacak olan merkezin kurulmasına öncülük eden Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a teşekkür etti.

Çorum Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ali Ersoy, Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte ilde arıcılığın gelişeceğini söyledi.

Ersoy, üniversitenin arıcılara bu alanda rehberlik etmesinin faydalı olacağının altını çizdi.

Arıcılığın eski usullerle yapıldığı için verimin düşük olduğuna dikkat çeken Ersoy, “Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’yle birlikte arcılık artık bilimsel yapılacak. Bu hem verimin hem de üreticilerin gelirinin artmasına katkı sunacak. İlimizde arıcılık gelişecek. Bu merkezi Çorum’a kazandıracak olan üniversitemize teşekkür ederiz” dedi.

Üreticilerin en büyük probleminin piyasadaki sahte bal olduğunu dile getiren Ersoy, Türkiye’de sahte bal üretiminin önüne geçilemediğinde arıcılığın ilerleme kaydedemeyeceğinin altını çizdi. Ersoy, üreticilerin ürününü satamadığı için yatarım yapmadığını, sadece kendisi ve çevresine satış yapabilecek kadar arılı kovan bulunduğunu vurguladı.

Ersoy, üniversite ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.

ÇORUM’A KATMADEĞER SAĞLAYACAK

Çorum İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Saygı ise, uzun süredir üzerinde çalışma yaptıkları Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezi’nün Çorum’a ve Türkiye’de bulunan arıcılara hayırlı olması için temenni de bulundu.

Merkezin Çorum’a büyük bir katma değer sağlayacağını dile getiren Saygı, araştırma merkezinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Orta Anadolu arısının ıslah çalışmalarına devam edilecek. Yeni hatlar ortaya ile bölgede bulunan ballı bitkiler flora haritası çıkarılacaktır. Polen analizi yapabilecek laboratuar kurulacak ve ballarda tanımlama yapılacaktır. Propolisin bölgelere göre tanımlanmalarının yanı sıra içerisinde bulunan etken maddeleri ayrıştırabilecek laboratuarlar kurulacak. Arı zehiri üretimine yönelik çalışmalar yapılacak, arı zehrinin ilaç sanayide kullanılan etkili maddelerini ayrıştıracak laboratuarlar kurulacak. Merkezde bal, polen, arı sütü analizlerini yapabilecek ve arı ürünlerinden katma değer sağlamak amacıyla Ar-Ge laboratuarları kurulacak” dedi.

Saygı, Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezi’nin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kaynak: İHA