Analog Sistemle Çekilmiş 18 Yıllık Fotoğraflar Sanatseverlerle Buluştu

18 yıl boyunca analog sistemle çalışarak fotoğraf çeken sanatçı Murat Filinte, eserlerini Zeytinburnu’nda düzenlenen sergide sanatseverler buluştururken eserler katılımcılardan tam not aldı.

Analog Sistemle Çekilmiş 18 Yıllık Fotoğraflar Sanatseverlerle Buluştu
Fransa’daki Les Rencontres Festivali’nde eserleriyle Türk fotoğraf sanatını temsil eden fotoğraf sanatçısı Murat Filinte, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Eve Giden Yol” sergisinde fotoğraf tutkunlarıyla buluştu. Fotoğraf sanatçısı Filinte’nin siyah beyaz analog sistemle çektiği eserlerde dijital sistem kullanmaması ise en dikkat çekici özellikler arasında yer aldı. 10 Aralık’a kadar açık olacak sergide, Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in üstlendiği Siyah beyaz fotoğraf sanatının manifestosu niteliği de taşıyor.

Serginin açılış kurdelesinin kesilmesi öncesinde konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, fotoğraf sanatının değerlerinden bahsederek, “Zeytinburnumuz için Türkiye kültürüne katkı veren sanata katkı veren bu serginin hayırlı olmasını diliyorum. Benim içinde anlamlı bir sergi bu sergi. Çünkü bende fotoğrafı seviyorum. Fotoğrafa karşı ilgim var fotoğraf çekmeye çalışıyorum” dedi.

Çalışmaların 18 yılın ürünü olduğunu söyleyen sanatçı Filinte ise analog çalışmalarında analog sistem kullandığına dikkat çekerek, “97 yılında başlamış bir çalışmadan oluştu bu sergi dün akşam saatlerine kadar da devam etti. Bu çalışmanın en büyük özelliği dijital makinenin kullanılmamış olmasıdır. Bu fotoğrafların hepsi siyah beyaz filme ve 25 ASA filme zor bir filme çalışmıştır. Bu çalışmalarda amaç zamanın görülmeyen boyutunu ele alabilmektir. Çünkü fotoğraf asıl olarak siyah beyaz oluşur ve daha sonradan renk verilir. Buradaki bütün çalışmaların siyah beyaz filmlerden gerçekleştirilmiştir. Buradaki çekimler ışığın en iyi olduğu anda uzun zaman gözetlenerek gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle 18 yıllık zaman dilimden bu kadar fotoğraf ancak seçilebilmiştir. Burada en dikkat çeken şey ise analog sistemlerin hala dijital sistemlerin önünde gerçeğinin görülmesidir. Çünkü bu kadar yüksek detay, perspektif ve alan derinliğini dijital kameralarda almak şu an için mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Kurdele kesiminin ardından Başkan Aydın’dan Filinte’ye çiçek takdim edilirken sergi alanı gezildi.
Kaynak: İHA